Жертвите в Турция и Сирия вече са близо 40 000, но надеждата за оцелели не угасва: Спасителите все още намират живи хора под руините

Време за прочитане:3 Минути, 36 Секунди

Повече от седем дни след опустошителните земетресения в Турция и Сирия спасителите продължават отчаяните опити да открият оцелели под развалините.

Надеждите да бъдат намерени живи хора обаче намаляват, но не угасват. Жертвите в двете страни вече са близо 40 хиляди.

В Адияман спасителите стигнаха до 18-годишния Мухамед Кафер Четин и медиците му поставиха интравенозна инжекция с течности, преди да опитат опасно извличане от сграда, която се разпадна още повече, докато спасителите работеха. Медиците му поставиха шина на врата и кислородна маска, изваждайки го на бял свят на 199-ия час от земетресеието. “Толкова сме щастливи”, каза чичо му.

Други двама души бяха спасени от разрушена сграда в центъра на град Кахраманмараш, близо до епицентъра, във вторник около 198 часа след земетресението. Телевизионният канал Haberturk каза, че единият е 17-годишният Мухамед Енес, спасен е и още един човек.

Междувременно правителството на Сирия отваря два допълнителни пропускателни пункта, за да влиза помощ за пострадалите от земетресението.

Генералният секретар на ООН каза, че това решение ще даде значително отражение върху количеството на доставената помощ и бързината, с която достига пострадалите.

Но докато в Турция помощта стига по-лесно и бързо, гражданската война в Сирия не позволява доставките.

Режимът на президента Асад каза, че липсата на помощ за пострадалите е заради международните санкции срещу Сирия. Но хуманитарни организации настояват, че основната пречка е отказа на Асад да пусне конвоите с храни и дрехи до териториите, които не контролира.

Първият саудитски хуманитарни самолет, превозващ 35 тона храна, кацна на контролираното от правителството летище Алепо във вторник сутринта, според сирийските държавни медии. Саудитска Арабия събра около 50 милиона долара в публична кампания за подпомагане на Турция и Сирия. Саудитски самолети вече кацнаха в Турция, а саудитски камиони също доставиха малко помощ в бедната, контролирана от бунтовниците северозападна сирийска провинция Идлиб.

Няколко други арабски страни изпратиха самолети, натоварени с помощ, в контролираната от правителството част на Сирия, включително Йордания и Египет, Обединените арабски емирства. Алжир, Ирак, Оман, Тунис, Судан и Либия също са доставили помощ на Дамаск.

Турският вицепрезидент Фуат Октай каза късно в понеделник спасителните работи в провинция Хатай, заедно с Кахраманмараш – епицентърът – и Адияман продължават. Работата на спасителите изглежда е приключила в останалите седем засегнати провинции.

Оцелелите от земетресението също са изправени пред трудни условия за живот в разрушените градове, като много от тях спят на открито в мразовито време. Голяма част от водоснабдителната система в региона не работи и това повишава рисковете от замърсяване. Турският министър на здравеопазването каза, че пробите, взети от десетки точки на водоснабдителната система, са “микробиологично негодни”, което подчертава колко е трудно да бъдат задоволени основните нужди на населението в засегнатите райони.

Повече от 41 500 сгради са били унищожени или толкова повредени, че трябва да бъдат съборени, каза министърът на околната среда и урбанизацията. Под тези сгради все още има тела на загинали и броят на изчезналите остава неясен.

Мнозина в Турция обвиняват дефектното строителство за огромните разрушения и властите продължиха да разследват предприемачите, които са свързани с рухналите сгради. Турция е въвела строителни правила, съобразени със стандартите за противоземетръсно строителство, но експертите казват, че те рядко се спазват.

Броят на смъртните случаи в Турция възлиза на 31 643 към понеделник. Броят на жертвите в контролирания от бунтовниците северозападен регион на Сирия достигна 2166, според Белите каски, докато 1414 души са загинали в контролираните от правителството райони, според сирийското Министерство на здравеопазването. Така общият брой на жертвите в Сирия е 3580.

От засегнатите райони се наблюдава масова миграция, като напускащите хора казват, че там вече нямат нищо. Повече от 158 хиляди души са избягали от пострадалите населени места и те не очакват да се върнат отново там, предава Ройтерс.

“Много е трудно… Ще започнем от нулата, без вещи, без работа”, каза 22-годишният Хамза Бекри, сириец, родом от Идлиб, който живее в Хатай, Южна Турция, от 12 години.

“Къщата ни се срути напълно. Няколко наши роднини загинаха, все още има хора под развалините”, добави той, докато се приготвяше да последва семейството си в Испарта в Южна Турция.

Турция ще се нуждае от повече от 84 милиарда долара за възстановяване на поразените провинции, а земетресението дойде в предизборен период, когато настоящият президент Реджеп Тайип Ердоган ще се бори за още един мандат. Това е най-тежкото бедствие през 20-годишното му управление и той самият призна, че в началото реакцията е била бавна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели