ЕЦБ и Фед алармират за световна инфлационна заплаха

Време за прочитане:2 Минути, 15 Секунди

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл каза, че няма гаранция, че централната банка може да укроти инфлацията, без да навреди на пазара на труда.

Говорейки вчера на форума на Европейската централна банка в Синтра, Португалия, Пауъл повтори надеждата си, че Фед може да постигне така нареченото меко кацане – повишаване на лихвените проценти достатъчно, за да забави икономиката и да овладее нарастващите потребителски цени, без да причинява рецесия и рязко повишаване на безработицата.

“Вярваме, че можем да направим това. Това е нашата цел”, каза той. Но руската инвазия в Украйна, каза той, е затруднила работата, като е нарушила търговията и е повишила цените на храните, енергията и химикалите. “Стана по-трудно”, а “Пътеките станаха по-тесни”, каза още Пауъл.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард повтори голямото въздействие на енергийните шокове, които са по целия свят, но се усещат остро в Европа поради зависимостта й от руския петрол и природен газ. Тя също така посочи близостта на Европа до войната в Украйна и каза как “енергията е била силно подценена” в оценката на банката за инфлацията.

ЕЦБ и Фед бавно разпознаха инфлационната заплахакоято се появи преди малко повече от година. Те вярват, че нарастващите цени са временен резултат от затруднения във веригата за доставки, тъй като икономиката се възстановява с неочаквана скорост от кратката, но опустошителна рецесия от коронавируса през 2020 г.

Но инфлацията продължава да се ускорява. Фед повиши краткосрочния си референтен лихвен процент през март и май и изглежда беше готов за ново увеличение с половин процентен пункт на заседанието си от 14 до 15 юни.

След това Министерството на труда съобщи, че потребителските цени са се повишили с 8,6% през май спрямо година по-рано – най-голям скок от 1981 г. Фед отговори, като повиши лихвата с три четвърти процентен пункт – най-голямото увеличение от 1994 г. насам.

Европейската централна банка стои зад Фед, но заяви, че ще повиши лихвите през юли за първи път от 11 години и отново през септември, за да насочи инфлацията към рекордните 8,1% в 19-те страни, използващи еврото. В реч във вторник, откриваща форума на ЕЦБ, Лагард каза, че банката ще продължи постепенно с повишения, но ще запази възможностите си отворени за “потискане” на инфлацията, ако тя нарасне по-бързо от очакваното.

Икономистите все повече се тревожат, че по-високите ставки могат да тласнат икономиката към рецесия.

Пауъл обаче посочи силен пазар на труда – безработицата е на 50-годишно дъно от 3,6% – и отбеляза, че повечето домакинства и предприятия имат здрави спестявания. 

Като цяло”, каза той, “икономиката на САЩ е в добра позиция да издържи на по-строга парична политика.”

Лагард отбеляза, че това е вярно и за Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели