Ефектът Слави Трифонов: Да организираш референдум и сам да се обърнеш срещу него

Време за прочитане:2 Минути, 36 Секунди

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ е започнала да получава партийната субсидия в пълен размер след последните парламентарни избори през октомври, показа проучване на Mediapool. Държавата е превела на партията цялата дължима сума от 191 616 лева, която е за периода октомври – декември 2022 година, става ясно от документите.

Партийната субсидия по закон е 8 лева на получен глас на парламентарните избори. Цялата сума се превежда на четири равни вноски – по една за всяко тримесечие.

До този момент ИТН е получавала по един лев на глас, което е видно от публично достъпната информация. От началото на годината до 1 октомври партията е получила общо 187 200 лева.

След последните избори сумата за ИТН рязко нарастват, въпреки че подкрепата за партията се срина и тя не успя да влезе в парламента.

ИТН винаги е подавала предварително заявление, че желае да получи субсидия до размера на 1 лев за получен глас и толкова са били превеждани от държавата. След изборния провал такава декларация не е била подадена и държавата е превела цялата сума.

Според Mediapool, Слави Трифонов отново не си е подал и дължимата по закон декларация за имущество и интереси до КПКОНПИ. Той дълго време не реагира на темата, докато накрая излезе с дълъг коментар в своя фейсбук профил.

„Този, който трябва да знае какви пари имам и какво имущество имам, и най-вече – нарушил ли съм закона, този, който трябва да знае – знае. За останалите тази информация би била просто сеир и задоволяване на жълто любопитство. Това мисля аз за морала и закона“, коментира тогава Слави Трифонов.

След това той недвусмислено демонстрира, че няма никакво намерение да спази антикорупционния закон и да си подаде декларацията.

В същото време обаче Трифонов обяви, че „моралът е над закона“, а неговата партия ИТН е трябвало да получи 4 229 032 лева държавна субсидия. Партията е върнала 3 755 528 лева от парите на данъкоплатците в държавния бюджет, „защото така е морално“.

„И забележете, нито една друга партия не е постъпила така“, отбеляза той във фейсбук коментара си по темата.

„Нито една друга партия не е решила, че моралът е над закона, че вие сте се произнесли какъв трябва да е размерът на субсидията и че е морално да върнат вашите пари в бюджета. Не виждам това да е голям скандал в медиите. Даже направо не виждам медиите да го отразяват това. Но така решили – така направили„, пишеше още в постинга на Трифонов, където също така се казваше, че „блюстители на върховенството на закона като партия ДСБ, която е част от „Демократична България“, не изпълни „закона да върне надвзетите от нея 47 000 лв. субсидии, че се наложи НАП да им ги вземе насила с лихвите“.

Досега позицията на ИТН за субсидията беше принципна заради организирания от „Шоуто на Слави“ референдум за намаляване на партийната субсидия до 1 лев за глас и промяна на избирателната система. Поради тази причина партията държеше да получава само по един лев на глас.

Казусът с ИТН показва още нещо важно – една партия може да се откаже от партийната субсидия, стига да иска, при това с елементарно заявление до Министерството на правосъдието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели