Ето, че може и без “Газпром”! Нов терминал за втечнен газ е напът да заработи в Северна Германия

Време за прочитане:1 Минути, 11 Секунди

Нов терминал за втечнен природен газ (ВПГ) в северната германска провинция Мекленбург-Предна Померания днес беше свързан с европейската газопреносна мрежа и може съвсем скоро да заработи, съобщи операторът “Газкейд” (Gascade), цитиран от ДПА.

Свързващата тръба на частния ВПГ проект на оператора “Дойче регаз” (Deutsche Regas) беше изградена за броени седмици и връзката може да влезе в експлоатация още следващия месец, посочва “Газкайд”.

Лубмин е един от градовете в Германия, където могат да акостират кораби, превозващи втечнен природен газ.

В сряда в пристанището на град Мукран на остров Рюген пристигна първият регазификационен кораб, който от декември ще се ползва като плаващ терминал и връзка с Лубмин.

Според “Газкейд” корабът може да захранва 450-метровата тръба, която вече е свързана със станции на основните тръбопроводите “Опал” (Opal – Baltic Sea Pipeline Link) и НЕЛ (North European Gas Pipeline).

Планирано е съоръжението да доставя около 4,5 млрд. куб. м регазифицирано синьо гориво.

Германия разчита на ВПГ, доставян с кораби, за да замени руския тръбен газ и изгражда няколко терминала за внос. Плаващите терминали във Вилхелмсхафен в Долна Саксония и Брунсбютел в Шлезвиг-Холщайн също се очаква да бъдат пуснати тази година.

За да заработи системата, са нужни само окончателни разрешения, които засега липсват.

Същевременно германският канцлер Олаф Шолц заяви, цитиран от сп. “Фокус”, че добивът на газ в Германия посредством фракинг “няма смисъл”. “Този метод е многократно обсъждан и отхвърлян, а и инвеститорите не проявяват интерес”, казва Шолц.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели