ЕС ще предостави на Босна и Херцеговина статут на кандидат за членство

Време за прочитане:1 Минути, 29 Секунди

Босна и Херцеговина направи малка крачка и е по-близо до Европейския съюз, въпреки продължаващите критики към начина, по който се управлява балканската нация.

ЕС предложи да бъде даден статут на кандидат за членство на Босна, каза днес в Брюксел Урсула фон дер Лайен на конференция на посланиците на ЕС, предаде Ройтерс.

„Вятърът на промяната отново духа в Европа и ние трябва да уловим този импулс. Западните Балкани са част от нашето семейство“, коментира тя.

Еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей съобщи днес, че Европейската комисия препоръчва на 27-те членки на евросъюза да предоставят на Босна и Херцеговина статут на кандидатка за членство, предаде Франс прес.

Вархей каза пред комисия на Европейския парламент по време на представянето на годишния доклад за разширяването, че изпълнителната власт „препоръчва предоставянето на статут на кандидатка“ от държавите-членки, в очакване на множество ангажименти за фундаментална реформа.

За тази крачка към присъединяването към ЕС е необходимо единодушието на двадесет и седемте страни членки.

Признаването на статута на кандидат е началото на дълъг процес, като трябва да бъде осъществена „предприсъединителна стратегия“ на ЕК: програма за подкрепа на реформите, необходими за интеграцията, съчетана с финансова помощ. Вархей подчерта и „геополитическите последици от този избор“.

Той предупреди босненските политически лидери да пристъпят бързо към така необходимите реформи по въпроси, вариращи от съдебната система до борбата с корупцията и прокарването на конституционни и изборни промени, . През последните години е постигнат малък напредък по тези въпроси.

„Ние правим това за народа на Босна и Херцеговина. Но то идва и с големи очаквания. Елитът трябва да превърне това в реалност“, каза Вархели.

Босна е разделена на две полуавтономни части – Мюсюмланско-хърватската федерация и Република Сръбска, след края на войната, която отне живота на 100 000 души между 1992 и 1995 г. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
27
Сподели