ЕС увеличава подкрепата си за управление на границите и миграцията в Западните Балкани

Време за прочитане:1 Минути, 36 Секунди

Европейската комисия днес предложи европейската агенция за защита на европейските граници Фронтекс да изиграе по-голяма роля в борбата с незаконната имиграция в Балканския район.

Комисията препоръча преговори с Албания, Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина, а също одобри и финансова помощ в размер на 39,2 милиона евро за управлението на границите в района. Сумата ще бъде използвана за оборудване за гарантиране на сигурността, като системи за наблюдение, дронове и биометрични устройства.

Комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон каза: „Ние се ангажираме да подкрепяме нашите партньори в Западните Балкани и да засилим сътрудничеството си по управление на миграцията на място. Ето защо предлагаме да договорим споразумения за статут съгласно новата правна рамка, която би позволила разполагането на Frontex във всичките четири държави партньори с пълните правомощия на нейния мандат, за да се гарантира, че техните граници продължават да се зачитат и защитават в съответствие с най-добрите европейски практики.“

Комисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархели каза: „Този ​​пакет е навременен, тъй като миграцията остава област, в която трябва да работим още по-тясно с нашите партньори от Западните Балкани. Като се има предвид увеличеният миграционен натиск в региона, ние се фокусираме върху укрепването на защитата на границите, борбата с мрежите за контрабанда и засилване на връщанията от региона.

Решението дали да се започнат преговори за разширяване на мандата на Фронтекс към балканския регион сега ще трябва да се вземе от страните членки на ЕС.

Служители на Фронтекс вече са разположени на границите на ЕС с Албания, Сърбия и Черна гора, но не и с Босна и Херцеговина.

Въпреки това нова законова рамка предвижда за тях да бъдат разположени едновременно и по границите на ЕС и по границите с трети страни и им дава повече правомощия.

Миграцията към ЕС през Западните Балкани неотдавна се увеличи значително.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен планира да пътува до региона за няколко дни. Визитата й ще започне в четвъртък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
4
Сподели