ЕС с нови санкции срещу Иран

Време за прочитане:46 Секунди

Европейският съюз ще добави днес в черния си списък със санкции около 30 високопоставени ирански длъжностни лица и държавни институции. Мярката, която блокът предприема, е в отговор на засилването на репресиите срещу протестиращите в Ислямската република, предава АФП.

Министрите на външните работи от блока се срещнаха в Брюксел и се очаква да одобрят този ход – малко след като Техеран издаде първите си смъртни присъди заради демонстрациите.

“Днес ще одобрим още един пакет от санкции срещу хората, отговорни за репресиите срещу демонстрантите”, заяви ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел.

Миналия месец блокът наложи замразяване на активите и забрана за издаване на визи на иранската “нравствена полиция”, Революционната гвардия и министъра на информационните технологии. ЕС се позовава на опитите за потушаване на протестите обхванали страната заради смъртта на 22-годишната Махса Амини, която беше задържана от от иранската нравствена полиция в Техеран заради нарушаване на строгите правила за облекло в ислямската република. .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели