ЕС спира напълно прилагането на Споразумението за визови облекчения с Русия

Време за прочитане:1 Минути, 57 Секунди

Съветът на ЕС прие решение, с което се спира напълно прилагането на Споразумението за визови облекчения между ЕС и Русия. Вследствие на това спрямо руските граждани ще се прилагат общите правила на Визовия кодекс.

В резултат цената на визите за руски граждани за ЕС ще скочат от 35 на 80 евро, ще бъде необходимо представянето на допълнителни документи за издаването им, обработката ще отнема повече време, а за многократните визи ще се прилагат повече ограничения.

Очаква се решението да бъде публикувано в Официалния вестник на Общността днес и да започне да се прилага от 12 септември.

Споразумението за визови облекчения между ЕС и Русия бе в сила от 1 юни 2007 г. Неговата цел беше да улесни издаването на визи за краткосрочно пребиваване (не повече от 90 дни в рамките на 180 дни) въз основа на принципа на реципрочност. До преустановяването му се стигна след седмици на настоявания от страните от ЕС, които граничат с Русия, за по-строги мерки срещу руските граждани, влизащи в съюза с шенгенски визи, издавани от някои държави членки.

На 24 февруари 2022 г. Европейският съвет осъди по възможно най-категоричен начин военната агресия на Русия срещу Украйна и изрази пълна солидарност с Украйна и нейния народ. На 25 февруари ЕС прие допълнителни ограничителни мерки срещу Русия, както и частично спиране на прилагането Споразумението за визови облекчения за дипломати, други руски служители и бизнесмени.

Оттогава ЕС прие още допълнителни мерки в отговор на действията на Русия и в подкрепа на Украйна и украинския народ. На неформалното си заседание от 31 август, министрите на външните работи постигнаха политическо споразумение за преминаване към пълно спиране на прилагането на Споразумението за визови облекчения.

Пълното спиране засяга всички категории пътници, пристигащи в ЕС за кратък престой. Очаква се Комисията да представи допълнителни насоки, за да гарантира, че това спиране няма да окаже отрицателно въздействие върху лица, пътуващи до ЕС по наложителни причини, като журналисти, дисиденти и представители на гражданското общество.

Понастоящем почти 1 милион руски граждани притежават валидни визи за Шенгенското пространство.

Визовата информационна система — информационната система на ЕС за заявленията за издаване на визи — съдържа информация за около 14 милиона визи, издадени на руски граждани, но около 13 милиона от тях вече не са валидни. Тази информация се съхранява във Визовата информационна система, за да се проверява историята на кандидатите в контекста на заявленията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели