ЕС се споразумя за санкции на Иран заради доставките на дронове за Русия

Време за прочитане:1 Минути, 14 Секунди

Членовете на EС се споразумяха за въвеждането на санкции срещу Иран заради доставката на дронове за Русия, използвани за атаките срещу граждански обекти, съобщи Ройтерс като се позова на чешкото председателство на Съвета на ЕС.

“След 3 дни разговори, посланиците на ЕС се споразумяха за мерки срещу субекти, доставящи ирански дронове, които удариха Украйна”, съобщава председателството в “Туитър”

В сряда ЕС и САЩ обявиха, че разполагат с достатъчно доказателства, че Иран изнася дроновете за Русия, макар Техеран да отрича това.

“Държавите от ЕС решиха да замразят активите на три лица и едно дружество, отговорни за доставките на дронове (и) са готови да разширят санкциите към още четири ирански предприятия, които вече фигурират в предишен списък със санкции”, се казва в съобщението.

Във вторник американският вестник “Ню Йорк таймс” съобщи, като се позова на източници от разузнаването, че Иран е изпратил и инструктори в Крим, които да обучават руските войници да изстрелват и насочват дроновете.

Повечето въздушни атаки срещу украинските градове и енергийни обекти се извършват от южното направление на Крим.

Великобритания също осъжда Иран, а британският външен министър Джеймс Клевърли се очаква да направи съобщение по-късно в четвъртък за предприемане на действия, използвайки режима на санкции на Великобритания по отношение на иранските дронове, казва външното министерство.

„Доставянето на безпилотни самолети от Иран е в противоречие с резолюция 2231 на Съвета за сигурност на ООН и е още едно доказателство за ролята, която Иран играе в подкопаването на глобалната сигурност“, каза говорител на външното министерство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели