ЕС променя санкциите срещу Сирия

Време за прочитане:2 Минути, 2 Секунди

Европейският съюз съобщи в четвъртък, че временно облекчава санкциите срещу Сирия, за да ускори доставките на помощи за страната две седмици след опустошителното земетресение.

Съветът остава дълбоко загрижен за ситуацията в Сирия, където конфликтът далеч не е приключил и остава източник на страдание и нестабилност. Трагичното земетресение от 6 февруари 2023 г. допълнително увеличава страданието на сирийското население, се казва в съобщението.

Организациите за помощ вече няма да трябва да искат разрешение от правителствата на държавите – членки на ЕС, преди да изпращат доставки и услуги на санкционирани субекти в Сирия, се казва в изявление на Европейския съвет, представляващ държавите от блока.

Мярката ще продължи шест месеца и е предприета “с оглед на сериозността на хуманитарната криза в Сирия, изострена от земетресението”.

Силното земетресение с магнитуд 7,8 по Рихтер от 6 февруари отне живота на повече от 42 000 души в Турция и на повече от 3600 души в Сирия.

ЕС изтъкна, че той и неговите държави членки са начело на донорите на хуманитарна помощ за разкъсваната от конфликти Сирия, като от 2011 г. насам са предоставили общо 27,4 млрд. евро (26 млрд. долара) на тази страна и на съседни държави, приемащи бежанци, като Турция.

След земетресението ЕС предостави 3,5 млн. евро за спешни хуманитарни нужди в Сирия.

Правителството на Сирия и свързаните с него предприятия са подложени на санкции от страна на ЕС заради жестоките репресии в Дамаск, което прави европейските помощи трудни.

Санкциите на ЕС, наложени през 2011 г., в отговор на жестоките репресии срещу сирийското население от страна на сирийския режим и лицата, свързани с него, са насочени към 291 физически и 70 юридически лица, на които са наложени замразяване на активи и забрана за пътуване.

Промяната, направена в четвъртък, означава, че “ЕС отменя необходимостта хуманитарните организации да искат предварително разрешение от националните компетентни органи на държавите – членки на ЕС, за извършване на преводи или предоставяне на стоки и услуги, предназначени за хуманитарни цели, на лица и образувания, включени в списъка”, се казва в изявлението.

Световната здравна организация към ООН заяви в сряда, че се възползва от паузата в санкциите след земетресението, за да прехвърли крайно необходими здравни материали и оборудване в разкъсваната от война Сирия.

Активисти и екипи за спешна помощ в северозападната част на Сирия обаче разкритикуваха бавната реакция на ООН на земетресението в контролираните от бунтовниците райони, противопоставяйки я на самолетните пратки с хуманитарна помощ, които бяха доставени на контролираните от правителството летища.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели