ЕС поиска от България да осигури боеприпаси за Украйна

Време за прочитане:2 Минути, 9 Секунди

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел е изпратил писмо до българския министър на отбраната Димитър Стоянов, страната ни да осигури боеприпаси за Украйна.

Такива писма да се осигурят наличните в складовете на държавите от ЕС боеприпаси са пратени до всички министри на отбраната на 27-те държави в съюза, съобщи БНР.

Новината бе обявена от Борел на съвместен брифинг с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг и министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба. То бе направено малко, след като в словото си руския президент Владимир Путин обяви, че Русия замразява участието си в договора за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия.

„Следващите седмици ще бъдат решаващи. Скоростта означава живот.“

Това беше настроението в понеделник, когато външните министри се събраха в Брюксел. Официални лица и дипломати посочиха, че изглежда по-скоро въпрос на това кога и как, а не дали ЕС ще бъде упълномощен да сключва договори за амуниции от името на страните от ЕС.

Една година след инвазията в Украйна, Путин не показва, че е готов за мир, а точно обратното, каза генералният секретар Йенс Столтенберг.

На решението на Русия да преустанови участието си в договора за съкращаването на стратегическите нападателни оръжия, Столтенберг реагира така: “Съжалявам за днешното решение на Русия да преустанови участието си в договора “Нов старт”. През последните години тя нарушаваше и се отдалечаваше от ключови споразумения за контрол над въоръжаването. С днешното решение цялата архитектура на контрола върху въоръжаването е разрушена. Настойчиво призовавам Русия да премисли решението си и да спазва съществуващите споразумения”.
“Обезпокоени сме, че Китай може да помага на Русия. Тя не трябва да спечели и затова трябва да увеличим помощта за Украйна. Приветствам новите съобщения за оръжейни доставки и те трябва да бъдат направени, преди Русия да се възползва от ситуацията”, каза още Столтенберг.

Договорът между Москва и Вашингтон, подписан през 2010 г., ограничава броя на атомните бойни глави, които двете най-големи ядрени сили в света могат да разположат, и трябва да изтече през 2026 г.

“Повече ядрени оръжия и по-малко контрол над оръжията правят света по-опасен“, заяви пред репортери Столтенберг.

“Ще се движим от една цел – да приключим войната колкото е възможно по-бързо”, каза министърът на външните работи Дмитро Кулеба .

“Не става дума за Украйна, а за правилата, които защитават и вас. И ако ние не успеем да защитим тези правила в Украйна, тогава вие ще се окажете в опасност. А това категорично не е нещо, пред което бихме искали да се изправим”, каза той.

Вчера министърът на външните работи Николай Милков заяви, че България няма да доставя боеприпаси на Украйна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели