ЕС отпуска 242 милиона евро за създаване на резерв в отговор на ядрени и химически заплахи

Време за прочитане:1 Минути, 23 Секунди

Европейският съюз отпусна на Финландия 242 милиона евро, за да създаде първия резерв срещу химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи, който да се използва от всички държави членки, съобщи финландското правителство, цитирано от “Ройтерс”.

“Агресивната война на Русия срещу Украйна потвърди необходимостта от укрепване на ХБРЯ (химическа, биологична, радиологична и ядрена) готовност на ЕС”, каза в изявление европейският комисар по управлението на кризи Янез Ленарчич.

Запасите, добави той, „ще осигурят на ЕС значителна защитна мрежа, позволяваща бърз и координиран отговор на ниво ЕС“.

Резервът ще се състои от спасително оборудване и медицински консумативи като противоотрови и уреди за измерване на радиация, които са предназначени да защитят хората, оказващи първа помощ, и цивилното население, в отговор на биологични, радиологични и ядрени аварии, съобщи вътрешното министерство на Финландия.

Финландия има 1300 км обща граница с Русия и се намира близо до балтийските държави, които също се опасяват, че ескалация на войната в Украйна може да доведе до използване на ядрени оръжия или ядрен инцидент.

“Запасите, които ще бъдат създадени във Финландия, ще подобрят стратегическата готовност и готовността на Европейския съюз да реагира на различни видове заплахи, особено в Северна Европа и региона на Балтийско море”, заяви вътрешният министър на Финландия Криста Миконен.

„Отделните държави нямат достатъчен капацитет за измерване и експертни ресурси, за да реагират на мащабни радиационни аварии и този проект е добре дошло допълнение към европейската готовност за радиационни инциденти“, каза Карим Пелтонен, директор на Финландския орган за радиационна и ядрена безопасност.

Резервът, който ще бъде готов за използване от 2024 г., има за цел да изпраща доставки до зони на бедствие или криза в рамките на 12 часа след приемане на предложение за помощ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели