ЕС одобри временни предпазни мерки за полетите от Китай

Време за прочитане:1 Минути, 17 Секунди

Във време, когато изглеждаше, че строгите ограничения за пътуване, свързани с пандемията, са напът да отпаднат, страните от ЕС одобриха временни предпазни мерки за полетите от Китай, тъй като инфекциите с COVID-19 в страната продължават да нарастват, съобщи Шведското председателство на Съвета на ЕС. Предвижда се мерките да бъдат преразгледани отново след две седмици и след възобновяването на полетите между ЕС и азиатската държава, прекъснати с началото на пандемията от COVID през 2020 година.

Държавите в ЕС ще изискват от пътуващите от Китай да представят отрицателно изследване, направено до 48 часа преди полета. Предвижда се пътниците от и към Китай да бъдат призовани да носят по време на полета маски с висока защита (FFP2/N95/KN95). Уточнява се, че първите полети от Китай до ЕС са предвидени за 8 януари.

На третото поредно заседание на европейските експерти по този въпрос в последните дни е решено някои от пристигащите от Китай на произволна основа да бъдат изследваниза COVID и в ЕС.

Въвеждат се задълбочени проверки на отпадните води на европейските международни летища и от самолетите от Китай, за да се установи дали се разпространяват нови щамове на вируса на болестта.

Сред европейските страни има опасения, че неконтролираното нарастване на инфекциите може да породи нови и по-заразни варианти на COVID-19, заплашвайки да отмени напредъка, постигнат през последните две години.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията заяви във вторник, че вариантите, открити в Китай, „вече циркулират в ЕС и като такива не представляват предизвикателство за имунния отговор на гражданите на ЕС“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели