ЕС няма да се откаже и ще въведе нови санкции срещу Русия възможно най-скоро

Време за прочитане:1 Минути, 24 Секунди

ЕС ще въведе нови санкции срещу Русия възможно най-скоро, съгласувано със своите партньори. Това се посочва в изявление на върховния европейски представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Борел е в Ню Йорк за годишните заседания в Общото събрание на ООН.

По неговите думи, въпреки международните призиви, Русия е избрала да продължи по пътя на конфронтацията с обявената вчера частична мобилизация, с организирането на “референдуми” в завладените украински области и със заплахите за използване на оръжия за масово унищожение. Борел заявява, че ЕС осъжда тези действия.

Той допълва, че ЕС никога няма да признае организираните от контролираните от Москва власти “референдуми”, с които се очаква украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон да бъдат “присъединени” към Русия. По неговите думи подобна стъпка би била тежко нарушение на Устава на ООН, както и на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна. Виновниците за тези действия и останалите нарушения на международното право ще бъдат подведени под отговорност, посочва Борел.

ЕС ще продължи да подкрепя усилията на Украйна за възстановяване на териториалната цялост на страната, докато е необходимо. Ще продължим да доставяме военно оборудване за Украйна, за да може страната да упражни правото си да възстанови контрола над земите си в международно признатите граници, докато е нужно, добавя върховният представител.

Борел заявява, че заплахите за употреба на ядрено оръжие няма да разколебаят решимостта и единството на ЕС да подкрепя Украйна дотогава, докато има необходимост. Той добавя, че ЕС остава решен да помага за устойчивостта на страните от Източното партньорство и Западните Балкани.

ЕС настоява Русия да изтегли незабавно, изцяло и безусловно войските си и военното си оборудване от цялата територия на Украйна според международно признатите украински граници, добавя още Борел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели