Естония отговори на Москва: Експулсира руския посланик

Време за прочитане:1 Минути, 16 Секунди

Естония обяви, че експулсира руския посланик Владимир Липаев от страната, в отговор на аналогично решение на Москва, взето по-рано днес, предаде Франс прес.

“Спазваме принципа на реципрочност в отношенията с Русия”, заяви днес в “Туитър” естонското външно министерство. То подчерта, че руският посланик трябва да напусне Естония в същия срок, с който разполага и естонският посланик в Москва, за да напусне Русия, а именно – до 7 февруари.

По-рано днес Русия обяви, че експулсира естонския посланик, като посочи като причина “тоталната русофобия” на Талин. Москва взе това решение, след като по-рано този месец Естония експулсира 21 руски дипломати и други служители на руското посолство.

През последните години зачестиха случаите, при които Русия и западни страни взаимно експулсират дипломати. Тази тенденция се засили още повече, след като руските въоръжени сили нахлуха в Украйна на 24 февруари миналата година. Това обаче е първият път след инвазията, когато става дума за взаимно експулсиране на посланици, отбелязва Франс прес.

В началото на януари Естония поиска да съкрати наполовина персонала на руското посолство, за да “постигне паритет или равнопоставеност в броя на длъжностите”. На 18 януари руското посолство временно спря да приема молби за отказ от гражданство. На 20 януари руското посолство в Талин заяви, че Естония възпрепятства консулските услуги за руснаците, живеещи в страната. 

Латвия междувременно обяви, че от 24 февруари ще понижи нивото на дипломатическите си отношения с Русия, като това ще бъде направено в знак на солидарност с Естония, предаде ТАСС, като се позова на изявление в “Туитър” на латвийския външен министър Едгарс Ринкевич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели