Ердоган се намеси във войната на Русия в Украйна

Време за прочитане:2 Минути, 17 Секунди

Турският президент Тайип Ердоган каза на Владимир Путин в телефонен разговор, че мирните усилия във войната между Русия и Украйна трябва да бъдат подкрепени от едностранно прекратяване на огъня и “визия за справедливо решение”, съобщи пресслужбата на президентството в Анкара в четвъртък.

Призивът съвпада с навечерието на Коледа, която в Русия отбелязват по стария календар на 7 януари. Но още в средата на декември от Кремъл заявиха, че не планират никакво прекратяване на огъня по празниците. По Нова година обстрелването на Украйна с десетки ракети не спря нито да момент.

Ердоган и руският президент са разговаряли многократно, откакто руските сили нахлуха в Украйна през февруари. Турция действа като посредник заедно с ООН за сключване на сделка, позволяваща износа на зърно от украинските пристанища, припомня “Ройтерс”.

“Президентът Ердоган каза, че призивите за мир и преговори трябва да бъдат подкрепени от едностранно прекратяване на огъня и визия за справедливо решение”, се казва в текста и се добавя, че Ердоган е напомнил на Путин за положителните резултати от сделката за зърнения коридор.

Ердоган трябва да проведе и отделен разговор с украинския президент Володимир Зеленски по-късно днес.

Турският лидер използва добрите си отношения както с Москва, така и с Киев, за да се опита да посредничи за прекратяване на войната. Турция беше домакин на два ранни кръга на мирни преговори и помогна за сключването на подкрепяно от ООН споразумение, с което се възстановиха украинските доставки на зърно през Черно море. Ердоган също така неколкократно се опитваше да доведе Путин и Зеленски в Турция за мирна среща на върха.

Призивът на Ердоган за “едностранно” прекратяване на огъня последва предложението по-рано днес на руския духовен водач патриарх Кирил за примирие по време на православната Коледа тази седмица.

В разговора между двамата лидери, са били обсъдени и отношенията между Турция и Русия, особено в областта на енергетиката, както и на регионални въпроси, както и работата по пътна карта за изграждане на газов хъб близо до границите на Турция с ЕС.

Двамата обсъдиха също и Сирия, като Ердоган каза на Путин, че трябва да се предприемат конкретни стъпки за прочистване сирийския граничен регион с Турция от кюрдски бойци, се казва в текста. “Президентът Ердоган подчерта, че сега трябва да се предприемат конкретни стъпки за изчистване на терористичната организация ПКК (PYD/YPG) от граничните региони на Турция, особено Тел Рифат и Манбидж”, се казва в съобщението.

Според руската версия на разговора, цитирана от ТАСС, Путин потвърдил, че Русия е открита за диалог за Украйна при изпълнение от Киев на известните искания на Кремъл и с отчитане на “новите териториални реалности”, както в Русия наричат анексирането на близо една пета от украинската територия.

Путин отново е “акцентирал” на “деструктивната роля на Запада, който тъпче Киев с оръжие, предоставя информация и координати за цели”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели