Ердоган: Русия да върне окупираните земи на Украйна

Време за прочитане:2 Минути, 7 Секунди

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отново настоя Русия да върне окупираните територии на Украйна, завзети след инвазията на 24 февруари.

Лидерът, който се възприема като посредник във войната и издейства знаково споразумение на Киев и Москва с Анкара и ООН за износ на украинско зърно през Черно море, настоя, че “ако ще се установи мир в Украйна, разбира се, връщането на нападнатата територия ще е много важно”.

По думите му Москва и Киев постигнали още една сделка: за размяна на пленници, обхващаща около 200 души. Не уточни обаче кой би бил включен в нея.

“Не, несъмнено не”, отговори Ердоган, попитан от американската медия PBS дали трябва да се позволи на Русия да задържи територии, завзети след инвазията.

Ердоган, който се старае да поддържа връзки и с Русия, и с Украйна, добави и че “териториите (включително Крим – бел. ред.) ще бъдат върнати” и че руският му колега Владимир Путин е направил “известни крачки” в тази насока, без подробности.

Той помолил “скъпия си приятел” Путин да върне и Крим “на законните му стопани”, украинците и татарите. В тази позиция няма изненада, тъй като от 2014 г. Анкара настоява, че никога няма да признае за законна анексията на полуострова, осъществена от Русия през март същата година. Ердоган повтори искането да бъде върнат Крим преди около месец.

“Ако се установи мир в Украйна, разбира се, връщането на нападнатата територия ще е много важно. Това се очаква, това се изисква. Путин направи крачки, ние – също. Нападнатите територии ще бъдат върнати.”

От думите му обаче не се разбира дали има предвид и обявилите се за независими Донецка и Луганска област още преди осем години, които поискаха помощ от Русия срещу Украйна на 23 февруари – последният тласък преди началото на руската инвазия.

Турският държавен глава коментира темата малко преди в окупираната Херсонска област и в самопровъзгласилите се за “народни републики” и признати от Русия региони на Украйна да обявят провеждането на “референдуми” за присъединяване към Русия още тази седмица.

Путин чу от индийския премиер Нарендра Моди миналата седмица на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), че войната трябва да приключи. В замяна увери Моди, че иска конфликтът да спре “възможно най-скоро”.

В интервю с американската обществена медия PBS Ердоган обясни, че тъкмо на форума в Казахстан Ердоган обсъдил с Путин войната в Украйна.

Разговаряхме много продължително. И той ми показа, че е готов да приключи с това възможно най-скоро. С такова впечатление останах, защото начинът, по който вървят нещата в този момент, е доста проблематичен.

Инвазията с нищо не може да бъде оправдана, каза Ердоган.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
5
Сподели