Ердоган предупреди Гърция: Може изненадващо да дойдем някоя нощ

Време за прочитане:2 Минути, 24 Секунди

Атмосферата на срещата в Прага далеч не е само приятелска. Турция и Гърция отново припомниха на всички лошите си отношения. Президентът Реджеп Ердоган дори отправи завоалирана заплаха към Гърция. Това е поредната размяна на закани и нападки в последните месеци.

Реджеп Ердоган заяви, че Гърция не може да се мери със страната му „нито политически, нито икономически, нито военно“. Той отново повтори заплахата си към южната ни съседка, че турските войски могат да нападнат „внезапно, в която и да е нощ“.

„Отнася се не само за Гърция, но за всяка страна, която ни притеснява или атакува. Казвам им – може изненадващо да дойдем някоя нощ. Имайте го предвид и го проумейте. Както вие разбирате за какво говоря, така и те знаят много добре”, заяви Реджеп Ердоган.

Турция и Гърция спорят най-вече за правата за добив на горива в Средиземно море. Договор, който наскоро Анкара подписа с едно от двете враждуващи правителства на Либия, провокира гърците. Според тях това споразумение засяга води, които те смятат за свои.

Египет и Кипър също спорят за права в региона. Турция от друга страна е недоволна, че гърците разположиха американски войски на Лесбос и Самос – два от островите в най-голяма близост до турската територия.

„По въпроса за заключването на радарите (на гръцки С-300 върху турски F-16), нашата чувствителност продължава. Гърция е наясно с това и затова избра да изчисти действията си“, заяви Ердоган в столицата Анкара, преди да започне балканска обиколка на три държави в Босна и Херцеговина, Сърбия и Хърватия, където ще се опитат да намерят решение на политическата криза в Босна и Херцеговина.

Според твърденията на Анкара, турски самолети, участващи в мисии на НАТО над Егейско и Източно Средиземноморие на 23 август, са тормозени от произведена в Русия система за противовъздушна отбрана С-300, разположена на гръцкия остров Крит.

Държавният глава отбеляза, че турските официални лица продължават да повдигат въпроса пред НАТО.

Според източници от турското министерство на отбраната Гърция е нарушила въздушното пространство и териториалните води на Турция над 1100 пъти само през първите осем месеца на тази година.

Турция, член на НАТО от над 70 години, се оплака от многократни провокативни действия и реторика от страна на Гърция в региона през последните месеци, включително милитаризация на островите в близост до турските брегове на Егейско море, които според Анкара са демилитаризирани съгласно Лозанския договор от 1923 година и настоява, че подобни ходове осуетяват нейните истински усилия за мир.

През почивните дни, на фона на напрежението между Турция и Гърция, Ердоган предупреди Гърция да не отива твърде далеч, предупреждавайки, че Турция ще направи необходимото, когато му дойде времето.

Ердоган каза също, че Турция отдава „особено значение“ на Балканите и че запазването на мира и стабилността в региона е жизненоважно за страната.

Балканите са приоритет за Турция не само от политическа, икономическа и географска гледна точка, но и поради нейните исторически, културни и човешки връзки с региона, каза още турският президент.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
3
Сподели