Ердоган към Русия: “Задължително” да върне анексирания Крим на Украйна

Време за прочитане:2 Минути, 5 Секунди

Две седмици след втората си за това лято среща с руския президент Владимир Путин, турският му колега Реджеп Тайип Ердоган поиска отново Русия да върне анексирания Крим на Украйна.

Връщането на Крим към Украйна е изискване на международното право, заяви Ердоган във вторник в онлайн включване на срещата на върха на т. н. Кримска платформа в Киев. Турция не признава анексията и смята за свой приоритет защитата на кримските татари, предаде думите му Анадолската агенция.

Думите му по време на среща на Кримската платформа – формат, основан от Украйна миналата година, на който тази година участва и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг – не се различават от обичайната турска позиция. Анкара никога не е признавала обявената от Запада за незаконна анексия на полуострова.

Ердоган засегна и един значим за интересите на Турция в региона проблем – този с кримските татари. Той нарече защитата на правата и сигурността на сънародниците си от средите на кримските татари един от приоритетите на Турция. „Анкара следи внимателно процесите в Крим. Във връзка с това отново призовавам за освобождаването на първия заместник на Меджлиса на кримскотатарския народ Нариман Джелал и неговите съратници, които бяха задържани след първата среща на върха на Кримската платформа“, каза президентът на Турция. От момента на анексирането на Крим от Русия и подчиняването на полуострова на руската правораздавателна система представители на кримските татари са обект на десетки дела и съдебно преследване заради изразяване на мнения и позиции.

Той разговаря с Путин в началото на месеца с надеждата да получи одобрение на нова операция в Сирия и всъщност разговаря с него два пъти по темата в интервал от няколко седмици. Няколко дни по-късно започнаха масирани атаки срещу военни обекти в Крим, за които се предполага, че са дело на Украйна. Киев междувременно втвърди тона и изключи войната да приключи, преди страната му да си е върнала полуострова.

Миналата седмица пък турският лидер бе в Украйна, където разговаря с украинския си колега Володимир Зеленски.

Турция не наложи санкции на Русия в началото на войната и се превърна в ключова точка за бизнеса с Русия – турската икономика на практика се облагодетелства от конфликта. Едновременно с това турски фирми продължават военното си сътрудничество с Украйна и ще участват в следвоенното възстановяване на страната.

Какво ще каже Анкара, е от значение и защото с опитите за организиране на мирни преговори между Русия и Украйна и с подписването, с помощта на ООН, на руско-украинска сделка за износа на зърно през Черно море, Турция се утвърди като ключов посредник в хода на войната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
3
Сподели