ЕП настоява България и Румъния да влязат в Шенген

Време за прочитане:1 Минути, 15 Секунди

Европейският парламент гласува днес резолюция, с която призовава приемането на България и Румъния в Шенген до края на годината.

В проекта на текста се уточнява, че проверките по вътрешните граници на двете държави следва да отпаднат от началото на следващата година.

Присъединяването на нови страни към Шенген изисква единодушно решение на Съвета на ЕС. Припомняме ви, че чешкото председателство на Съвета на Европейския съюз обяви намерението си да постави въпроса.

Европейският парламент призова днес Съветът на ЕС да гласува до края на годината решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Резолюцията бе подкрепена с 547 гласа “за”, 49 бяха против, а 43 евродепутати се въздържаха.

„Отбелязвайки, че Шенгенското пространство е „едно от най-големите постижения на Европейския съюз“, евродепутатите критикуват неуспеха на Съвета да вземе решение за приемане на България и Румъния, въпреки че двете страни отдавна са изпълнили необходимите условия“, се казва в прессъобщението на ЕП .

Отчита се, че още през 2011 г. двете държави са изпълнили всички необходими условия за пълното прилагане на законодателството за Шенген.

ЕП настоятелно призовава Съвета на ЕС да предприеме всички необходими стъпки решението да бъде прието до края на 2022 г., като по този начин да отпаднат проверките на пътниците по всички вътрешни граници за двете държави в началото на 2023 година. Евродепутатите приветстват това, че Румъния и България поканиха тази година проверяващи от ЕС да се уверят отново в състоянието на границите, въпреки че държавите вече са изпълнили всички правни изисквания и няма основания за по-нататъшни оценки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели