ЕК: Сушата в Европа е най-тежката в последните 500 години 

Време за прочитане:1 Минути, 32 Секунди

Сушата в Европа “изглежда най-лошата от най-малко 500 години насам”, обяви днес Европейската комисия, цитирана от ДПА. “Това, разбира се, е само първа оценка и трябва да го потвърдим с окончателни данни в края на сезона”, коментира говорителят на комисията Йоханес Барке, позовавайки се на изследване, публикувано в понеделник.

Почти половин Европа е застрашена от суша, според доклад на Съвместния изследователски център (JRC) на Комисията.

В него се казва, че към 10 август, 47 процента от територията на Европа е достигнала ниво на предупреждение за суша, докато 17 процента от изследваните региони са в пълна тревога.

Оскъдните дъждове и редица горещи вълни от май нататък повлияха на речните зауствания и водните нива в цяла Европа.

Намалените водни обеми също се отразиха неблагоприятно на енергийния сектор както за водноелектрическото производство, така и за охладителните системи на други електроцентрали.

“Почвената влага и растителният стрес са силно засегнати”, се съобщава в доклада, като се изброяват над дузина страни, в които опасността от суша нараства, включително Германия, Франция и Великобритания. “Останалата част от Европа, която вече е засегната, поддържа стабилни силно-сухи условия”, се казва още в съобщението.

Сушата е намалила значително добивите за реколтата от летни култури, като най-засегнати са царевицата, соята и слънчогледът, споделиха изследователите.

От доклада става ясно, че регионите, където условията се влошават най-много, са тези, които вече са били засегнати от сушата през пролетта на 2022 г. – например Северна Италия, Югоизточна Франция и някои райони в Унгария и Румъния.

Изследователите прогнозират, че до ноември в западния евро-средиземноморски регион вероятно ще има по-топли и по-сухи условия от нормалното.

“Последните валежи (средата на август) може да са облекчили условията на суша в някои региони на Европа”, добавиха експертите и подчертаха, че в някои райони обаче придружаващите гръмотевични бури са причинили щети, загуби и може да са ограничили благоприятното въздействие на валежите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели