ЕК спира мониторинговите доклади за Румъния

Време за прочитане:1 Минути, 59 Секунди

Европейската комисия обяви, че може да спре механизма за сътрудничество и проверка – или специалния мониторинг – над Румъния. Причината е, че северната ни съседка е изпълнила задоволително показателите на инструмента. Този механизъм беше една от причините Холандия да приеме резолюция срещу приемането на България и Румъния в Шенген. Окончателното решение ще бъде взето от ЕК след консултации със Съвета на ЕС и Европарламента.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше създаден специално за България и Румъния през 2007 г., за да може Европейската комисия да наблюдава съдебните реформи и борбата с корупцията, а за България и за организираната престъпност, като предварително условие за приемането на двете държави в ЕС.

Според последният доклад на Еврокомисията, демонстрираният напредък е достатъчен, за да се обяви прекратяването на докладите за Румъния. Президентът Клаус Йоханис и премиерът Николае Чука приветстваха решението.

“Имаме ясно потвърждение, че Румъния е направила необходимите реформи за укрепване на върховенството на закона и е влязла в необратимия път на борбата с корупцията”, каза президентът Йоханис.

Председателят на Социалдемократическата партия Марсел Чолаку посочи, че започването на процедурите за премахване на мониторинговия механизъм означава, че Румъния е още по-близо до присъединяване към Шенген”.

В края на октомври 2019 година излезе последният доклад на ЕК от мониторинговия механизъм за България. Европейската комисия даде задоволителна оценка за постиженията на страната, въпреки че властите не успяха да постигнат реални резултати от борбата срещу корупцията по върховете на властта.

Тогава ЕК изненадващо обяви, че ще продължи с докладите за Румъния, въпреки че независимата румънска прокуратура постигна големи успехи в борбата срещу корупцията по върховете на властта. Нейният шеф Лаура Кьовеши бе назначена за европейски главен прокурор.

През май 2020 година ЕК обяви, че все още прилага Механизма за сътрудничество и проверка върху България, въпреки че няма доклади, няма и проверки.

“Той е в действие и е нашето средство да следим положението с върховенството на закона, включително в България”, обяви тогава говорител на Европейската комисия.

В момента ЕК наблюдава ситуацията с върховенството на закона във всички държави членки през общия Европейски механизъм за върховенство на закона и европейския семестър.

Съпротива срещу формалното прекратяването на мониторинга върху България и Румъния има в редица страни на ЕС като Нидерландия, Австрия и Швеция. Тези страни са и против разширяването на Шенген.

На 8 декември се очаква министрите на вътрешните работи от ЕС да гласуват за разширяването на Шенгенското безвизово пространство с три държави – Хърватия, България и Румъния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели