ЕК: Новите правила за киберсигурност гарантират по-сигурни хардуерни и софтуерни продукти

Време за прочитане:1 Минути, 7 Секунди

Европейската комисия представи предложение за нов законодателен акт за киберустойчивост с цел защита на потребителите и предприятията от продукти с недостатъчни защитни функции. Това е първото по рода си законодателство за целия ЕС, което въвежда задължителни изисквания за киберсигурност за продуктите с цифрови елементи през целия им жизнен цикъл.

Актът, обявен от председателя на ЕК – Урсула фон дер Лайен през септември 2021 г. по време на речта ѝ за състоянието на Европейския съюз и основан на Стратегията на ЕС за киберсигурност от 2020 г. и Стратегията на ЕС за Съюза на сигурност от 2020 г., ще гарантира, че цифровите продукти, като безжични и жични продукти и софтуер, са по-сигурни за потребителите в целия ЕС: в допълнение към увеличаването на отговорността на производителите чрез задължаването им да предоставят поддръжка в областта на сигурността и актуализации на софтуера с цел преодоляване на установените уязвими места, актът ще даде възможност на потребителите да разполагат с достатъчна информация относно киберсигурността на продуктите, които купуват и използват.

При положение, че на всеки 11 секунди атаки със софтуер за изнудване засягат по една организация в света, и че очакваните годишни загуби от киберпрестъпления в световен мащаб достигат 5,5 трилиона евро през 2021 г. , гарантирането на високо равнище на киберсигурност и намаляването на уязвимостта на цифровите продукти — един от основните начини за успешни атаки — са по-важни от всякога.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели