ЕК настоява да се ограничи достъпът на Унгария до европейския бюджет

Време за прочитане:1 Минути, 11 Секунди

Европейската комисия предложи Съветът на ЕС да приеме решение за ограничаване на достъпа на Унгария до европейския бюджет.

Процедурата е свързана с новите правила, които ЕС въведе, за да обвърже бюджетните разходи със състоянието на законността, уточни еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан на пресконференция. Комисията предлага да бъде спрян достъпът до 65 на сто от бюджета по три програми от политиката на сближаване. Мярката може да бъде одобрена с квалифицирано мнозинство от Съвета на ЕС в срок от един месец. Днешното решение бе прието единодушно от еврокомисарите, уточни Хан.

Той отбеляза, че процедурата срещу Будапеща е започнала през април, както и че Унгария е успяла да предприеме някои необходими стъпки, макар и с известно закъснение. Това е първият случай, който се разглежда по новите бюджетни правила, отбеляза еврокомисарят. По негови думи оставащите слабости са свързани с работата по обществените поръчки, предотвратяването на конфликта на интереси, законодателството срещу корупцията.

Припомняме, че в декларация, приета с 433 гласа “за”, 123 “против” и 28 “въздържал се”, евродепутатите констатираха, че под управлението на националистическото правителство на Орбан, Унгария е станала “хибриден режим на изборна автокрация”. В текста на документа се отбелязва, че в Унгария са подкопани европейските ценности до степен страната да бъде отстранена от общността на демокрациите. От своя страна унгарският премиер Виктор Орбан заклейми декларацията на Европейския парламент, че Унгария вече не може да бъде смятана за пълноценна демокрация и я окачестви като “шега”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
6
Сподели