ЕК: България и РСМ да избягват ненужното напрежение

Време за прочитане:1 Минути, 3 Секунди

Европейската комисия уверява, че следи много внимателно развитието на събитията, свързани с отношенията между България и Северна Македония.

“Следим много внимателно развитието на събитията, свързани с отношенията между България и Северна Македония.”

Брюксел отказа да коментира за БНТ напрежението по границата през уикенда с мотива, че не обсъжда текущи разследвания или съдебни производства.

ЕК обаче подчерта важността на добросъседските отношения.

“В този контекст са необходими усилия от всички страни за насърчаване на атмосфера на диалог и взаимно уважение и за избягване на ненужно напрежение“, изтъкват от Комисията.

Позицията на ЕК бе по повод ситуацията на българо-македонската граница от изминалите дни и повишеното напрежение между двете страни в последните седмици. 

Припомняме, за честването на Гоце Делчев в петък и събота много българи бяха спрени да влязат в РСМ, като някои се оплакаха и от побой. Също така внезапно възникна “технически проблем” на вход на ГКПП-та, за което и българският вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че дарява на РСМ три генератора.

Вчера българският премиер Гълъб Донев заяви, че страната ни няма да прекъсне диалога с Република Северна Македония, тъй като България е показала и доказала, че е изцяло позитивна.

От своя страна обаче президентът на РСМ Стево Пендаровски отчете все по-лоши отношения между двете страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели