Екип от инспектори пристигна в АЕЦ „Запорожие”

Време за прочитане:1 Минути, 12 Секунди

Екип от инспектори на атомната агенция на ООН пристигна в държаната от Москва Запорожка атомна електроцентрала в Южна Украйна, съобщи АФП с позоваване на руските информационни агенции РИА Новости и Интерфакс.

Посещението на 14-членния екип от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) се осъществява в момент, когато централата – най-голямото ядрено съоръжение в Европа – е подложена на многократни обстрели, за които Москва и Киев се обвиняват взаимно.

Пристигането на мисията се забави заради съобщения за сражения около най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която е контролирана от Русия от март, отбелязва Ройтерс.

Малко преди екипът на ООН да замине за централата в Запорожие, намираща се в контролираната от Русия територия, Украйна обвини руските сили, че са организирали продължителна атака срещу Енергодар, град в непосредствена близост до съоръжението.

Москва обаче отвърна на удара, обвинявайки Киев, че е вкарал контрабандно голям брой военни “диверсанти”, като руските сили са предприели “мерки за унищожаване на врага”.

Мерките за сигурност в Запорожската атомна електроцентрала са засилени, заяви членът на Съвета на главната администрация на Запорожка област Владимир Рогов.

По думите му “всички сили са приведени в най-висока степен на готовност в случай на нови провокации от страна на Украйна”.

Твърди се, че мисията за наблюдение на МААЕ в подложената на обстрел електроцентрала може да се окаже по-кратка от предвиденото. Екипът, оглавяван лично от генералния директор на МААЕ Рафаел Гроси, пристигна с голяма колона от автомобили. На място има сериозно присъствие на руски войници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели