Еди Рама: Албания къса отношенията си с Иран заради кибератака

Време за прочитане:1 Минути, 14 Секунди

Албания прекъсна дипломатическите си отношения с Иран, съобщи министър-председателят Еди Рама в изявление днес. Причината е мащабна кибератака това лято. Решението за прекъсване на дипломатическите отношения с Иран беше обявено в официална нота до посолството на Ислямска република Иран, което беше помолено да напусне територията на Република Албания в рамките на 24 часа от целия дипломатически и техническо-административен персонал, включително охраната

“Министерският съвет взе решение за прекратяване на дипломатическите отношения с Ислямска република Иран с незабавно действие. Тази крайна мярка, която изобщо не е желателна, но напълно принудителна, е напълно пропорционална на сериозността и опасността от кибератаката, която заплашваше да парализира обществените услуги, да изтрие системи и да открадне държавни данни, електронни комуникации в рамките на правителствената система и да подхрани несигурността и хаос в страната”, заяви във видео изявление Рама.

Подробно разследване е предоставило неопровержими доказателства, че Ислямската република стои зад кибератаката срещу албанските институции на 15 юли, която опита да “парализира обществените услуги и да хакне данни и електронни комуникации от правителствените системи”.

Рама добави: “Посочената атака не постигна целта си. Щетите могат да се считат за минимални в сравнение с целите на агресора. Всички системи се върнаха напълно работоспособни и нямаше необратимо изтриване на данни”.

Албания и Иран са ожесточени врагове от години. Отношенията се дължат на факта, че Тирана е приела на своя територия опозиционната група Народни муджахидини на Иран (МЕК). През 2013 г. Албания се съгласи да приеме около 3 000 нейни членове по искане на Вашингтон и ООН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
17
Сподели