Един от най-влиятелните съветници на Путин посети АЕЦ “Запорожие”

Време за прочитане:1 Минути, 42 Секунди

Украинското външно министерство изрази “силен протест” срещу посещението на един от най-влиятелните помощници на руския президент Владимир Путин в контролираната от Русия атомна електроцентрала Запорожка.

Отговарящият за надзора на вътрешната политика на Русия и бивш ръководител на държавната ядрена корпорация на страната Сергей Кириенко, посети вчера контролираната от страната Запорожка АЕЦ в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на назначените от Русия власти в анексираната от нея едноименна област.

Кириенко, който е съветник в Кремъл по въпросите на вътрешната политика и е бивш ръководител на държавната ядрена корпорация “Росатом”, е обсъдил сигурността на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, написа в социалната мрежа “Телеграм” Владимир Рогов, представител на местната проруска администрация.

“Сергей Кириенко посети (Запорожката АЕЦ) – той провери сигурността на обекта и условията на труд за служителите на “Росатом”, заяви Рогов. Поместена от него снимка в публикацията му показва Кириенко застанал пред централата, която се намира само на 500 километра от мястото на най-голямата ядрена авария в историята – в Чернобил през 1986 г., отбелязва Ройтерс.

Украинското външно министерство заяви в изявление от 28 декември, че „незаконното“ действие е поредното „грубо нарушение на международното право и законодателството на Украйна“.

Руските въоръжени сили поеха контрола над Запорожката АЕЦ в началото на март – малко след като нахлуха в Украйна на 24 февруари. Фронтовата линия е близо до централата, поради което през последните месеци тя нееднократно беше подлагана на обстрел, за който Киев и Москва взаимно се обвиниха. Запорожката АЕЦ сега е охранявана от руски специални части и в нея работят руски ядрени специалисти. За работата на централата, която разполага с шест съветски ядрени реактора от вида ВВЕР-1000 В-320, продължават да помагат и украински служители.

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси предложи около Запорожката АЕЦ да бъде създадена зона за сигурност. Ръководителят на проруската администрация на Запорожка област Евгений Балицки съобщи, че Кириенко също се е срещнал с представители на назначените от Русия регионални власти, предаде ТАСС. Обсъдени били въпроси, касаещи”по-нататъшната социално-икономическа интеграция на Запорожка област в Русия”, посочи той в “Телеграм”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели