Еврофондовете за Унгария отново са в риск: Брюксел реши, че реформите не са достатъчни

Време за прочитане:3 Минути, 4 Секунди

Унгария не е успяла да приеме обещаните реформи в областта на върховенството на закона, реши Европейската комисия в сряда, поставяйки милиарди еврофондове за страната в опасност, предаде “Политико”.

Брюксел спори с правителството на Виктор Орбан за отпускането както на 7.5 милиарда евро редовни плащания от ЕС, така и на 5.8 милиарда евро безвъзмездни средства за възстановяване от пандемията – пари, които ЕС временно замрази поради опасения за отстъплението от демокрацията в Унгария.

Въпреки че комисията в сряда препоръча да се одобри планът на Унгария за изразходване на нейните средства за възстановяване, беше ясно, че страната всъщност няма да получи парите, докато не приложи 27 конкретни подобрения в областта на върховенството на закона.

Междувременно комисията заключи също, че Унгария не е изпълнила предишен ангажимент да направи 17 реформи в сферата на върховенството на закона, които са необходими за достъп до 7.5 милиарда евро фондове. Те са задържани по механизъм, позволяващ на ЕС да замрази средства при риск от корупция.

Страните от ЕС ще решат дали да приемат, изменят или отхвърлят решението на комисията до 19 декември.

Този ход идва изненадващо. Още миналата седмица се очакваше, че Брюксел и Будапеща ще успеят да постигнат споразумение за отпускане на парите. Но решението, взето в сряда, изглежда, е малко по-нюансирано – зелена светлина за плана за разходи, но не и за парите, критики към Унгария, че не е изпълнила предишните си обещания, и по същество пренасочване на окончателното решение към страните от ЕС.

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен се срещна с ключови комисари в сряда. Тяхната препоръка ще трябва да бъде формализирана следващата седмица от целия колеж на комисарите.

Комисията в сряда беше особено критична към новия “орган за интегритет” на Унгария, поставяйки под въпрос неговата власт и независимост, както и напредъка на Будапеща по ангажиментите, свързани с правилата за деклариране на активи.

Брюксел също така определи нов набор от 27 реформи или “суперетапи”, които Унгария трябва да приложи, за да получи своите 5.8 милиарда евро средства за възстановяване от пандемията. В 27-те реформи са включени предишните 17 ангажимента, които двете страни договориха в разговорите си за запазване на 7.5 милиарда евро. Другите условия включват изпълнението на обещаните от Унгария съдебни реформи, както и приемането на правила за одит и докладване за фондовете на ЕС.

След като комисията официално приеме решенията си следващата седмица, от Съвета на ЕС ще зависи да ги подкрепи или отхвърли с квалифицирано мнозинство – включващо 55 процента от държавите и 65 процента от населението на ЕС – което трябва да стане на среща на финансовите министри.

Точната дата на тази среща все още не е ясна, тъй като първоначално планираната за 6 декември може да е твърде скоро, за да успеят страните да преминат през националните парламентарни процедури. Така чешкото председателство на съвета може да насрочи друга министерска среща по-късно през декември.

Одобрението на плана на Унгария и свързаните с него средства са жизнено важни за няколко топ приоритета на ЕС, включително спасителен пакет в размера на 18 млрд. евро за Украйна и световна сделка за минимална корпоративна данъчна ставка, които Унгария за момента блокира.

Междувременно, Унгария е взела решение, че ще предостави 187 милиона евро (195 милиона долара) финансова помощ на Украйна, с което Будапеща ще допринесе за планирания пакет от помощи на ЕС за Киев в размер на 18 милиарда евро през 2023 г., съобщи Ройтерс, като цитира правителствен указ, публикуван снощи.

Правителството на премиера Виктор Орбан беше казало преди това, че е готово да помогне на Украйна, но, че предпочита по-скоро да го направи на двустранна основа, вместо като част от сумата, която ЕС ще заеме съвместно от капиталовите пазари, за да я предостави после под формата на заем на Киев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели