Европол разби европейска мрежа за трафик на мигранти от Беларус

Време за прочитане:1 Минути, 21 Секунди

11 души са били задържани в няколко европейски страни за трафик на хора от Беларус към ЕС – маршрут, който е все по-използван от мигранти, идващи от Ирак, предаде „Франс прес“, цитирайки Европол.

“Трансгранична операция, координирана от Европол и с участието на правоохранителните органи на Естония, Германия, Литва, Полша и Обединеното кралство, доведе до разбиването на организирана престъпна мрежа за нелегално прекарване на мигранти от Беларус към Европейския съюз”, пише в изявлението на европейската агенция за полицейско сътрудничество.

Криминалната група е била съставена от сирийски и турски граждани, които са организирали транспортиране на иракски мигранти от Багдад към ЕС.

Проведената в сряда операция е довела до 10 ареста в Полша и един в Обединеното кралство – на важен член на мрежата, за когото е имало заповед за задържане, издадена в Германия. Иззети са и пари в брой, най-много – в Полша.

“Мигрантите са плащали между 10 000 и 13 000 евро за транспортиране от родната им страна през Беларус към Германия, като по този начин престъпната мрежа е събрала минимум 7 милиона евро”, посочи Европол.

Групата е използвала Турция като транзитна държава и логистичен център, като е набирала украински шофьори за последната част от маршрута.

В повечето случаи престъпната мрежа е транспортирала мигранти в потенциално застрашаващи живота условия – в препълнени камиони и под ключ, отбеляза Европол.

През януари бе проведена операция срещу същата група, която доведе до ареста на 20 заподозрени и изземването на сума в брой, еквивалентна на 500 000 евро.

Миналата година силите на реда в Литва, Полша и Латвия са уведомили базираната в Хага агенция за нарастване на нелегалния мигрантски поток по своите граници с Беларус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели