Европейската комисия: България да скъса визите за руснаци

Време за прочитане:1 Минути, 41 Секунди

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази очакване България да се присъедини към предложените днес от Европейската комисия мерки за пълна отмяна на облекченото издаване на визи за руснаци.

“Предложението засяга визите за Шенгенското пространство”, отбеляза Йохансон в отговор на въпрос дали се предвижда България също да прилага новите мерки.

“Убедена съм, че държавите в ЕС, които още не са част от Шенген, ще приложат предлаганите промени”, добави тя.

Йохансон изрази очакване в понеделник следващата седмица предложението да бъде подкрепено от Съвета на ЕС. Тя добави, че до края на седмицата се очаква подкрепа и за второто предложение – за задължително непризнаване на руските паспорти, издадени на граждани на завзети от Русия области в Украйна. По нейните думи ЕС пристъпва за първи път към подобна мярка.

Еврокомисарят допълни, че повече няма място за доверие между ЕС и Русия, затова издаването на визи занапред следва да бъде затруднено. Тя посочи, че заради отзоваването от Русия на много дипломатически и консулски представители на държави от ЕС, разглеждането на молбите за визи от руски граждани трябва да бъде преразгледано и предимство да получават хората, търсещи виза по хуманитарни съображения, а не за туризъм. Според нея новите правила ще дадат право на държавите от ЕС да преразгледат издадените вече визи на руски граждани. На 24 февруари Русия започна пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна, която продължава и до днес. Руските нашественици всекидневно извършва военни престъпления, включително убийството на невъоръжени жени и деца.

Илва Йохансон изтъкна: „Русия продължава да нарушава международното право с незаконните си военни действия, като извършва жестокости срещу украинци и подкопава европейската и световната сигурност и стабилност. Тези действия нарушават основните принципи, въз основа на които е сключено споразумението за визови облекчения, и са в разрез с интересите на ЕС и неговите държави членки. Днешното предложение представлява силен и единен отговор на ЕС. Скоро ще представим и съответни допълнителни насоки, за да гарантираме засилен контрол върху заявленията за издаване на визи и преминаването на границите от руски граждани, без да отрязваме възможността за достъп за руските дисиденти и гражданско общество.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели