Европа ще може да се откаже от руския газ след около 20 години

Време за прочитане:57 Секунди

Европа гарантирано ще може да се откаже от руския газ до 2040 г. В случай, че много се постарае, то това може да стане и през 2035-та. „Гарантирано – до 2040 г. Ако се опита (чрез забрани и спестявания и огромни инвестиции във ВЕИ, водород, LNG инфраструктура и тръби) може да стане и през 2035-та. А ако се отделят допълнителни средства за „обратно изкупуване“ на съществуващи дългосрочни договори за LNG, плаващи регазифициращи терминали, то до 2025 г.“, обяснява заместник-началникът на отдела по икономика на горивно-енергийния комплекс на Централния стратегически изследователски център Сергей Колобанов.

Европейската комисия, след началото на военната операция на Русия в Украйна, разработи плана REPowerEU. Предполага се намаляване с две трети на вноса на руски газ, т.е. с близо 100 милиарда кубически метра, до края на годината.

Според Международната агенция по енергетика Европейският съюз е внесъл 155 милиарда кубически метра синьо гориво от Русия през 2021 г., което е 45% от европейския внос и 40% от общото му потребление. Ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел смята, че страните, които са членове на тази организация, ще могат да откажат руски газ до две години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели