Европарламентът подкрепи присъединяването на Хърватия към Шенген

Време за прочитане:1 Минути, 13 Секунди

Европейският парламент подкрепи с голямо мнозинство влизането на Хърватия в Шенген на пленарна сесия и сега е необходимо решение на Съвета на Европейския съюз за окончателно потвърждение. 

Депутатите гласуваха становището на ЕП по проекта за решение на Съвета на ЕС за приемането на Хърватия в Шенгенското пространство. Гласуваха 612 депутати, от които 534 бяха “за”, 53 бяха “против”, а 25 се въздържаха.

В текста се посочва, че Хърватия отговаря на всички критерии за влизане в Шенгенската зона и няма пречки да стане пълноправен член на тази зона без контрол на вътрешните граници, цитира Ройтерс.

С това гласуване приключва ролята на Европейския парламент в процеса на влизане на Хърватия в Шенген. Окончателното решение ще бъде взето от 22-те страни членки на ЕС, които са част и от Шенгенското пространство, на среща на 9 декември.

След гласуването докладчикът Пауло Рангел каза, че Хърватия е преминала най-задълбочената оценка досега и в същото време посочи, че премахването на вътрешния граничен контрол трябва да се случи до края на 2022 г.

„Хърватия премина през най-всеобхватната оценка за членство в Шенген от която и да е страна от ЕС досега. Той е изпълнил 281 препоръки в осем области на шенгенското законодателство. Комисията и Съветът потвърдиха готовността на страната да прилага изцяло шенгенските правила. Европейският парламент е напълно съгласен: премахването на контрола по вътрешните граници трябва да стане до края на тази година!“ се казва в изявлението на Рангел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели