Дъждовната вода вече е опасна

Време за прочитане:1 Минути, 55 Секунди

Дъждовната вода на Земята е неподходяща за пиене заради наличието на токсични химикали над допустимите норми, съобщи АФП, като цитира резултати от изследване на учени от университета на Стокхолм.

Изследователи от университета в Стокхолм са открили опасни химикали в дъждовната вода на повечето места на планетата – включително на Антарктика и на Тибетското плато.

Това прави водата негодна за пиене, тъй като безопасните препоръчителни нива за употреба на химикалите са станали значително по-ниски през последните десетилетия, въз основа на нови данни за токсичността им.

„Има изумителен спад в препоръчителните стойности за PFAS в питейната вода през последните 20 години“, казва Иън Казънс, водещ автор на изследването и професор в Департамента по екологични науки, Стокхолмския университет.

“Няма място на Земята, на което дъждовната вода да е годна за пиене според данните, които сме използвали”, казва още той.

Например за едно добре известно вещество, „причиняващата рак перфлуорооктанова киселина (PFOA)“, препоръчителните стойности на химикала във водата са намалели с 37,5 милиона пъти в САЩ. Поради тези най-нови ограничения в допустимите стойности навсякъде по света дъждовната вода ще бъде обявена за небезопасна за пиене.

„Въпреки че в индустриалния свят не пием често дъждовна вода, много хора по света очакват тя да е безопасна за пиене. Тя пълни много от нашите източници на питейна вода“, коментира водещият автор на изследването Казънс.

Откритите вещества са известни като “вечни химикали”, тъй като не се срещат в природата и са неразградими. Това са пер- и полифлуороалкиловите вещества (PFAS) – фталати, които нарушават функционалностите и хормоналния баланс на ендокринната система, както и нарушават костната плътност при момчета в юношеска възраст сочи ново изследване в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Освен това повишават риска от рак и могат да доведат до проблеми с плодовитостта, както и с развитието при децата. Веднъж попаднали в човешкия организъм, те се натрупват и според някои изследвания влияят на плодовитостта и на развитието на ембрионите, могат да увеличат риска от затлъстяване, развитие на някои видове рак и повишаване на холестерола.

Заради бавното си разграждане свойствата им да отблъскват петна и да възпрепятстват залепването, тези химикали намират все по-голямо приложение в бита ни – съдържат се в например в опаковки за храни, електроника, съдове да готвене, шампоани, декоративна козметика и други. Те са проникнали така дълбоко в околната среда, че се съдържат вече дори във водата и въздуха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
10
Сподели