До дни Донбас, Запорожието и Херсон официално ще се присъединят към Русия

Време за прочитане:2 Минути, 34 Секунди

Контролираните от Москва власти в Донбас, Запорожието и Херсонска област обявиха почти едновременно, че от 23 до 27 септември ще организират референдуми за присъединяването на тези украински територии към Русия, предадоха световните агенции. По същото време председателят на Държавната дума Вячеслав Володин се обърна с въпрос към депутатите в Москва: “Ако в пряко волеизявление те кажат, че искат да бъдат част от Русия, колеги, ние ще ги подкрепим, съгласни ли сте с това?” Отговорът бе аплодисменти в залата, предаде Интерфакс.

Според официални лица и информационни агенции гласуването ще се проведе в самопровъзгласилите се Донецка народна република  (ДНР) и Луганска народна република (ЛНР), а също в окупирания Херсон и Запорожието. Руският президент Владимир Путин призна двете републики в Донбас за независими ден преди инвазията в Украйна през февруари, а Херсонска и Запорожка област бяха окупирани без обяснения.

“Всичко, което се случва днес, е абсолютно недвусмислен ултиматум към Украйна и Запада”, пише Татяна Станоева, експерт по политиката на Кремъл и основател на R.Politik. “Или Украйна ще отстъпи, или ще има ядрена война. За да си гарантира “победа”, Путин е готов незабавно да проведе референдуми, за да получи правото (според своите разбирания) да използва ядрено оръжие за защита на руската територия.”

“Народният съвет реши да определи дните на референдума за 23-27 септември”, заяви официалният представител на сепаратистите Денис Мирошниченко, цитиран от Луганския информационен портал.

Малко след това официалната информационна агенция на Донецк обяви, че на нейна територия референдумът ще се проведе на същите дати.

В отделно изявление лидерът на самопровъзгласилата се ДНР Денис Пушилин поиска от Путин да разгледа възможността регионът да стане част от Русия “възможно най-скоро”.

“Многострадалният народ на Донбас заслужава да бъде част от Великата страна, която винаги е смятал за своя Родина”, заяви Пушилин в социалните мрежи.

Контролираната от Русия Херсонска област в Южна Украйна също ще проведе референдум за присъединяване към Русия от 23 до 27 септември, съобщи назначеният от Москва ръководител на областта Владимир Салдо.

“Сигурен съм, че влизането на Херсонска област в състава на Руската федерация ще обезпечи нашата територия и ще възстанови историческата справедливост”, написа Владимир Салдо в изявление в социалните мрежи.

Също днес “обществеността в Запорожка област призова гражданско-военната администрация да проведе подобен референдум”, съобщи Интерфакс.

Според руски телеграм канали се очаква тази вечер Путин да направи тв обръщение. РБК също се позова на източници на Кремъл, че тази вечер Путин ще говори на руснаците за насрочените референдуми. 

Днес руската Дума ️прие екстрено промени в Наказателния кодекс, които увеличават наказанията по време на военна мобилизация и военно положение. Въвеждат се и нови текстове за доброволно предаване в плен и отказ за изпълнение на държавна поръчка в обранителната сфера. Поправките бяха приети на три четения в един ден. Още утре президентът може да подпише новия закон.

Ръководителят на комисията по контрол в Държавната дума Олег Морозов заяви, че парламентът е готов да се събере извънредно, за да “приеме необходимите решения за приемане на новите територии към Руската федерация. За да станат новите територии част от Русия ще има политически и военни решения за защита на гражданите, които живеят там“, казва Морозов пред ТАСС. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели