Доника Гервала: Вучич готви военна агресия на Балканите като тази на Путин в Украйна

Време за прочитане:1 Минути, 56 Секунди

Пред Съвета за сигурност /СС на ООН/ министърът на външните работи на Косово Доника Гервала заяви, че сръбският президент Александър Вучич подготвя военна агресия на Балканите като тази на Владимир Путин в Украйна.

Гервала участва в дебатите по 6-месечния доклад на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за положението в Косово. Според нея Сърбия ще предизвика нестабилност в края на месеца, когато изтича крайният срок за промяна на регистрационните номера на автомобилите. Тя съобщи, че “90% от автомобилите в Косово вече са с променени регистрации” и уточни, че “сръбските екстремисти брутално заплашват всеки един гражданин, включително и с подпалването на колите им, ако той промени регистрацията на колата си”.

“Сърбия заплашва местните сърби, които приемат косовските номера. Една част от колите, които бяха с променена регистрацията бяха подпалени. Съветът не трябва да подминава този факт”, каза още тя. Министърът припомни, че международната общност е поискала от Сърбия да спре с призивите си за насилие, които се подготвят за края на този месец. “Лично генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг попречи на Вучич да предизвика дестабилизация. Заплахата от нестабилност идва само и единствено от една страна. Косово не заплашва, а само призовава Сърбия да се придържа към споразумението, което сама подписа”, подчерта Доника Гервала.

“Действащият сръбски президент бе част от пропагандата на Слободан Милошевич. Той заяви в парламента на Сърбия следното: “За всеки убит сърбин ще убием 100 мюсюлмани”. Международната общност е обезпокоена от идеологията на “Сръбския свят” на Балканите, която може да доведе до нови войни. “Вучич готви военна агресия на Балканите, точно както това, което направи Путин”, подчерта Гервала и припомни за многобройните военни маневри на сръбската и руската армии от последните години.

По време на дебатите в СС на ООН сръбският министър на външните работи Никола Селакович обвини властите в Прищина в систематичен натиск срещу сърбите, които живеят там с цел те да бъдат прогонени от домовете си.

„С безотговорното си поведение временните институции в Косово умишлено саботират усилията не само на Белград, но и на ЕС и други замесени страни от международната общност, с очевидното намерение да постигнат две цели: Да не изпълнят задълженията, от една страна, а от друга, за заплашване, маргинализиране и прогонване на сърбите от домовете им “, каза Селакович, добавяйки: “Сърбия винаги е била за намиране на трайно решение чрез мирни средства, в името на мира, стабилността и общо бъдеще”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели