Докато служебният кабинет сее хаос в България: Гърция ще доставя от ОАЕ

Време за прочитане:2 Минути, 14 Секунди

Докато служебният кабинет сее хаос в България, Гърция и Обединените арабски емирства обмислят десетки инвестиционни проекти. Отношенията им напреднаха значително, след като преди по-малко от година подписаха декларация за съвместно партньорство и споразумение за сътрудничество по въпросите на външната политика и отбраната. Това обобщава „Та Неа“.

Държавната петролна компания на Абу Даби – ADNOC, подписа споразумение с рафинерията Motor Oil за доставка на втечнен природен газ за Гърция, включително планираната плаваща инсталация за съхранение и регазификация край инсталациите на Motor Oil.

На фона на световната енергийна криза, Гръцката страна дава приоритет на енергетиката – включително възобновяемите енергийни източници – туризма, високите технологии, инфраструктурата, недвижимите имоти и сделките с малки и средни предприятия. Гръцки дипломати твърдят, че държавната компания на Абу Даби – Девелопмент Холдинг Къмпани (ADQ), прави оценка на инвестициите в гръцки фармацевтични продукти, пристанища – по-специално пристанището Ираклио на остров Крит – логистика, летища и магистрали. ADQ е в пряк контакт и с Министерството на околната среда и енергетиката относно инвестициите в енергийния сектор.

През май 2022 г. ADQ подписа споразумение за стратегическо инвестиционно сътрудничество с Гръцката банка за развитие и Гръцката банка за развитие на инвестициите за изразходване на 4 млрд. евро за инвестиционни проекти в Гърция. В процес на подготовка е рамката за генерална инвестиционна инициатива, която ще създаде фонд за съвместни предприятия.

Друг важен инвестиционен фонд, Masdar, разглежда възможността за използване на възобновяеми енергийни източници, включително вятърни паркове, на гръцките острови. Според сведенията той се интересува и от производството на „зелен“ водород, инсталации за обезсоляване, захранвани от възобновяеми енергийни източници, както и от проекти за съхранение на енергия.

Фондът Mubadala, известен с предишните си инвестиции в рибарството, наскоро обяви партньорство с групата Costamare за изграждане на хотел, голф игрище и жилища в Югозападна Гърция. Той обмисля и инвестиции в корабоплаването, пристанищата и няколко клиники.

Припомняме, че България бе запазила капацитет на терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция, откъдето можеше да получава алтернативни доставки, като беше договорила и 7 танкера с втечнен газ, от които служебният кабинет се отказа и направи обратен завой към “Газпром”.

По думите на , ако е имало желание да се разтоварят танкерите, най-малко това е щяло да си личи по действията на служебното правителство.

Когато имаш ангажираща оферта от едната страна и другата има право да я приеме. Дори да няма инфраструктурата при положение, че в цяла Европа в момента газта е дефицитна стока заради поведението на един критичен доставчик. Най-разумното нещо, което можеш да направиш е да реализираш финансова полза за обществото и държавата си. Ако наистина не можеш да ги разтовариш, то имаш възможност да ги вземеш и продадеш, или да ги замениш“, коментира ситуацията с газа към момента бившият енергиен министър Александър Николов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели