Днес се решава дали да дадем оръжие на Украйна

Време за прочитане:1 Минути, 57 Секунди

Започва новата парламентарна сесия след великденската ваканция на депутатите. Очаква се народните представители да проведат две заседания редовно от 9 часа и извънредно от 15.30 часа, като във второто са предвидени обсъждания по темите за спрените газови доставки за България от Русия и предоставянето на военна помощ за Украйна.

Новата сесия на Народното събрание се очаква да започне с декларации на парламентарните групи, които ще представят приоритетите си.

Като точка от дневния ред на редовното заседание влизат три проекторешения за военна помощ за Украйна – на “Продължаваме промяната”, на “Демократична България” и на ГЕРБ.

Проекторешението на бившите управляващи е записано и като точка в извънредното заседание за днес.

Нередактираното предложение на “Продължаваме промяната” е да бъде даден мандат на правителството за оказване на хуманитарна, финансова и техническа помощ на Украйна за защитни цели.

В проекта на коалиционните им партньори от “Демократична България” е записано “военнотехническа помощ”, като дясната коалиция смята, че тя трябва да е за сметка на държавния бюджет и от специалните фондове на ЕС и НАТО за общо финансиране на подкрепата за Украйна.

От ГЕРБ също искат да се предостави военнотехническа помощ. В тяхното проекторешение обаче е заложено и искане кабинетът да започне преговори с НАТО за заместващ и подсилващ капацитет на отбранителните способности на България.

Мнозинството по въпроса е сериозно – “за” военна помощ за Украйна вече се обявиха “Продължаваме промяната”, “Демократична България”, “Има такъв народ”, ГЕРБ и ДПС. Единствените, които не подкрепят предоставянето на такава са БСП и “Възраждане”.

На извънредното парламентарно заседание, което ще започне следобед, по искане на бившите управляващи ще бъдат изслушани премиерът Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов във връзка със спрените доставки на природен газ за България от страна на “Газпром експорт”.

Заедно с тях информация ще предоставят и изпълнителните директори на Българския енергиен холдинг”, “Булгаргаз”, “Булгартрансгаз”, председателят на енергийния регулатор и ръководителите на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) и Държавната агенция “Разузнаване”.

Военната помощ за Украйна, за която ГЕРБ настоява, също е част от дневния ред

Очакваше се темата да е сред водещите и на заседанието на съвета на управляващата коалиция, което завърши късно снощи без изявление за медиите.

Преди разговорите представителят на “Има такъв народ” Станислав Балабанов коментира, че се очаква обсъждане на предложение за обхвата на това – какво парламентът може да даде като мандат на правителството за предоставяне на помощ за украинската страна.

Източник : БНР

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
22
Сподели