Днес се навършват 31 години от разпада на СССР

Време за прочитане:1 Минути, 6 Секунди

Скъпи съотечественици! Съграждани! Във връзка със създалата се ситуация от образуването на Общността на независимите държави, аз прекратявам своята дейност като президент на СССР.

Вземам това решение от принципни позиции… С тези думи първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов на 25 декември 1991 г. обявява разпада на СССР, а с него и края на Студената война.

Това е краят на една от най-необичайните, удивителни и странни империи в световната история, на империята, която победи нацистка Германия и изпрати първия човек в Космоса, която обаче погуби милиони хора, сменяйки един след друг тиранични лидери.

Сегашният президент на Русия Владимир Путин определи края на СССР като „най-голямата геополитическа трагедия”.

Припомняме, че през декември миналата година, Горбачов обяви, че съветските власти първоначално са подценили мащаба на проблемите на междуетническите отношения в Съветския съюз и необходимостта от неговото обновяване.

Страната можеше да бъде спасена дори след преврата през август 1991 г. с помощта на създаването на Съюза на суверенните държави, коментира той пред ТАСС. “Първо подценихме мащаба и дълбочината на проблемите на междуетническите отношения, отношенията между центъра и републиките. Не стигнахме веднага до заключението, че съюзът трябва да бъде подновен”.

Според него целта на властите на СССР е била “да се създаде истинска федерация с реален суверенитет на републиките, които делегират на центъра част от правомощията”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели