ДНЕВНИК – “Дългия каза да не закачаш Сталийски”: история за един партньор на карти на Борисов

Време за прочитане:13 Минути, 47 Секунди

Април 2008 г. Тогавашният кмет на София Бойко Борисов гостува в предаването на Виолета Сечкова по TV2 (вижте видеото). Веселият диалог от видеото се води по повод партньора на карти на Борисов, с когото Сечкова живее, Александър Сталийски – Борисов иска да ги жени в кметството. Две години по-късно жълтите медии съобщават, че моделката ще води вечерно тв шоу по Би Ти Ви, за да конкурира Слави Трифонов.

Припомняме тези факти, които могат да се проверят през изцяло публични източници, защото Александър Сталийски беше посочен и от отцепилите се депутати от парламентарната група на “Има такъв народ”. И макар че не е публична фигура, името му през последните над 20 години често е влизало в новините.

Подалият оставка министър на спорта от квотата на “Има такъв народ” Радостин Василев хвърли камъка в блатото, като обяви, че председателят на парламентарната група Тошко Йорданов го посетил в министерството и му казал: “Пич, Дългия каза да не закачаш Сталийски.”

Как беше “закачен” Сталийски

Спортният министър съобщи по Би Ти Ви, че е бил разпитан в столичната полиция, където е постъпил сигнал срещу него от държателите на ресторанта “101 Bar and Dinner” в столичния кв. “Дианабад” до басейн “Диана”. По думите му в сигнала е записано, че се е разхождал в заведението арогантно. Изказването му дойде ден след пресконференцията, на която обяви, че той и още петима депутати напускат “Има такъв народ”.

На 7 юни, след акция в ресторанта, приходната агенция информира, че заведението е затворено за 14 дни заради нарушение на изискванията за регистриране и отчитане на продажбите. На 9 юни от заведението съобщиха, че то отново е отворено, след като Административния съд в София е отменил затварянето на обекта. По информация на “Капитал” собствеността на заведението се свързва, макар и непряко, със Сталийски.

Александър Сталийски през 2009 г. беше описан от бившия премиер Сергей Станишев като част от неформален пернишки кръг “Котараците”, който е близък до Бойко Борисов. А медии през годините съобщават, че лидерът на ГЕРБ не пропуска рожден ден на Сечкова.
Тогава наскоро избраният за премиер Борисов реагира така: “Фирмите, котараците, мишоците – не влизам в този диалог. Ако Станишев има данни за това, че определени фирми са печелили поръчки по мое време (бел. ред. – като кмет на София), да ги даде на прокурор и да посочи кои са тези фирми-” И още: “Аз си направих сметка, аз познавам седем човека общо – мъже и жени, които прякора им е Котето или Котарака. Седем. И жени включително.”
Ресторантът е част от активите на спортното министерство, намира се в държавен имот и е даден под наем на сегашния му мениджмънт, каза Радостин Василев и пред “Дневник”. “Не знаех, че “Има такъв народ” има връзки със Сталийски, докато не дойде Тошко да ми казва да не го закачам и да не правя “циркове” в заведението му”, каза министърът в оставка и разказа как се е случила проверката на ресторанта в “Дианабад”:

През март министър Василев със свой зам.-министър и шефа на националната спортна база правят комисия и започват да обикалят спортните имоти на министерството. Един от първите бил плувен комплекс “Дианабад”. Заварили басейните в трагично състояние. Когато стигнали до ресторант “101”, даден под наем, влезли и започнали да го снимат – “защото ние сме си собственик и трябва да видим дали е изпълнен в съответствие с нормите”, казва Василев. Открили и частен вход към басейна, който го няма в строителните документи.

Дошла управителката и попитала кои са, като им заявила, че не могат да влизат, без да предупредят, станал скандал. На другата сутрин снимката на Василев била залепена в тоалетните с надпис на английски “Истинският собственик”. “Заведението е на Сталийски, те му докладват и той, афектиран, ми слага снимката да ме унижава”, коментира Василев.

Комисията на министерството решила да започне всякакви проверки на заведението. Първо решили да сезират ДНСК, но получили информация от службите, че институцията е “пробита”. Василев се срещнал с колегата си Гроздан Караджов и му казал това. Скарали се. “Казах му, че той е следващият, срещу когото ще има сигнали, защото прикрива незаконосъобразни действия. И на следващата сутрин долетя Тошко”, твърди Василев.

Той информирал премиера Кирил Петков, който сигнализирал НАП. Данъчните установили, че заведението прави по 20 000 лева на вечер, а отчита по 2000, защото касовите апарати не са свързани с НАП. Затворили го принудително, но съдът го отвори.

През 2021 г. проверка на журналиста Красимир Грозев – главен редактор на специализирания сайт Aero-bg.com, в системата на ГД “Гражданска въздухоплавателна администрация” показа, че над комплекса е забранено да летят дронове, по нищо не личи да има основания за това ограничение, припомни медията “Булевард България”.

Сталийски: Не познавам Слави Трифонов и Тошко Йорданов

След като името му се завъртя публично, Александър Сталийски изпрати право на отговор до Би Ти Ви, което гласи:

“Във връзка с многократното използване на моето име, в контекста на политически спекулации, бих искал да кажа следното: Не познавам г-н Станислав Трифонов и г-н Тошко Йорданов и нямам никакви взаимоотношения с тях. Не познавам г-н Кирил Петков и г-н Радостин Василев и нямам никакви взаимоотношения с тях.
Повече от 10 години различни политици употребяват името Александър Сталийски за постигане на политически цели чрез хвърляне на несъстоятелни твърдения в медийното пространство, за което водя съдебни дела и няма да спра да го правя.
Относно спекулациите, че съм собственик на ресторанта, бих искал да уточня, че аз посещавам често това заведение, както и много други в качеството си на клиент.”

Сталийски очевидно има предвид делото, което води от есента за клевета срещу депутата от “Демократична България” Ивайло Мирчев. Поводът е видео на Мирчев от есента на 2020 г. по повод предупреждение към собственика на “Хиполенд”, че ако участва в антиправителствените протести, ще фалира “за пет минути”. Прокуратурата отказа да образува дело по жалбата на Сталийски и той заведе дело от частен характер.

“Дневник” не успя да открие възможност за контакт със Сталийски, за да му зададе още въпроси защо името му се свързва с Трифонов и дали познава други хора от кръга, с който общува лидера на “Има такъв народ”. Отправяме публично покана за интервю/разговор.

Бизнес историята на VIP партньора за карти

Сталийски е син на министъра на отбраната в правителството на Филип Димитров Александър Сталийски (1925 – 2004), осветен като нещатен сътрудник на Държавна сигурност. Дядо му, също Александър Сталийски (1893 – 1945), е министър на правосъдието, членувал в крайнодесни организации през 30-те години на ХХ век, осъден на смърт от Народния съд и екзекутиран на 1 февруари 1945 г., реабилитиран през 1996 г.

Бизнес кариерата на младия Сталийски (според медийни публикации завършил техникум по индустриална химия, а след това публична администрация в УНСС) започва през 90-те – в началото на 2002 г. става ясно, че от 1995 г. негово дружество е стопанисвало паркинга на летището, като е събирало по два лева на час – една от най-високите тарифи в столицата. Летището си връща паркинга след съдебно дело. Прокуратурата започва проверка на договора за паркинга. Не е известно да е открила нещо.

Покрай него се разбира, че негова фирма е поставяла и скобите за неправилно паркиране. През 1995 г. за кмет на София е избран Стефан Софиянски, а председател на общинския съвет е Антоан Николов – и двамата от СДС. Управлението им ще се запомни с ироничния слоган “Няма сини и червени, има бизнесмени”.

За влияние на Сталийски в управлението първа говори Татяна Дончева. През пролетта на 2010 г. тя заявява: “Ако искате някой да ви върне ДДС-то, трябва да се обърнете към проф. Иван Саздов, към Сашо Сталийски или към един близък приятел на Румен Пашата, който се наричал Митко.” Дотогава бизнесменът е известен като партньор на карти на столичния кмет Борисов, след това спечелил парламентарните избори и оглавил правителството.

Двамата имат различни версии за запознанството си: През 2009 г. Борисов разказва, че като бил главен секретар на МВР, Сталийски щял да го сгази на пешеходна пътека. Премиерът тъкмо си бил купил варена царевица и я хвърлил по колата. После наредил да му приберат возилото. “После ген. Василев (бившият шеф на полицията – бел. ред.) му ходатайства за колата.”
Сталийски е цитиран в медиите, че запознанството станало на “Герена”, където двамата като левскари имали съседни места във ВИП ложата на стадиона. В търсачките може да се намери и снимка как двамата са заедно на мач в ложата. По същото време Борисов обтяга силно отношенията си с друг свой приятел – Слави Трифонов, като заявява в медии, че шоуменът му искал 50% влияние в ГЕРБ: “В смисъл, че ако трябва да определиме двама министри, за единия да каже той кой да е, а за другия да кажа аз”, както и че не му разрешил да строи в градинка при Японския хотел.

Журналистът от “24 часа” Георги Милков припомня преди няколко години (а тези дни снимката отново се споделя в социалните мрежи): “Гледах интервюто на Сашо Диков с банкера Цветан Василев, в което той казва, че Александър Сталийски е човекът на Бойко Борисов, чрез когото били придобивани активи и собственост на разни фирми. И се сетих за едно тегаво дежурство, което имах пред къщата на Борисов на 6 юни 2009 г. Трябваше да снимаме всички, които влизат и излизат от дома му в Банкя. На този кадър човекът с розовите гащи и бялата тениска, който внася кашпа с тисово дърво у Борисови, е всъщност Александър Сталийски.”

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fgeomilkov%2Fposts%2F10154177249309065&show_text=true&width=500

Спортният министър на Борисов през 2011 г. връчва на Сталийски – по това време председател на федерацията по културизъм и фитнес – специален плакет за заслуги – издигнал престижа на страната, понеже организирал европейско първенство. Година по-рано министерството му оборудва за 300 хиляди лева център за фитнес в “Дианабад”, премиерът Борисов често е засичан през работно време да излиза от комплекса. Дори и след като твърди, че със Сталийски са скарани.

Фитнесът на "Дианабад", оборудван с 300 000 лв. държавни пари
Фитнесът на “Дианабад”, оборудван с 300 000 лв. държавни пари

През есента на 2011 г. става известно, че собственикът на “Левски” Тодор Батков води преговори за продажбата на отбора. “Тема спорт” съобщава, че евентуалният купувач е млад български бизнесмен, близък до правителството, и оглавява силова спортна федерация. На това описание отговаря Сталийски. Батков отрича да продава на премиерския приятел, но обещава да му даде една акция, за да бъдел спокоен.

Борисов се включва по темата и потвърждава слуховете: щял да забрани на своя приятел Александър Сталийски да влиза в ръководството на “Левски”. “Щом ми е приятел – няма да ходи. И той като другите мои приятели трябва да се откаже едва ли не от всичко, за да са спокойни недоброжелателите. И на мачове ще му забраня да ходи. Само че не знам как може да стане. Като загуби “Левски”, той два дни ходи като болен, изключва си телефона. А по принцип е подходящ за “Левски”. Вижда се как се справя като президент на федерацията по културизъм. Направиха страхотен център, имат вече световен шампион, запалиха децата за спорта.”

По това време снимка на голия до кръста Борисов как прави силови упражнения обикаля медиите и ходенето на фитнес става много модерно. Процъфтява и търговията с анаболи.

През февруари 2013 г. общинска проверка установява, че Сталийски строи незаконно в Морската градина във Варна – вместо да ремонтира наследствена къща, я надстроява. Същата година името му изплува от подслушаните разговори в Банкя на Борисов, земеделския му министър Мирослав Найденов и прокурора Николай Кокинов. Посочен е и като “голям шеф на Висшия съдебен съвет” от протестиращи, свикани срещу заплащане пред институцията, без и те да знаят защо.

Според Търговския регистър Сталийски има участие като собственик и в управителните органи само на няколко дружества. В две от тях е и Виолета Сечкова. Самата тя има участие в няколко фирми повече.

"Дългия каза да не закачаш Сталийски": история за един партньор на карти на Борисов

Партията на Бареков и милионите от КТБ

След събарянето на Корпоративната търговска банка и кражбата на активите й от кредитополучатели, които прокуратурата никога не разследва, започват да излизат различни факти.

Важен детайл е, че година по-рано бившият тв водещ Николай Бареков се впуска в политиката с партията “България без цензура”, кръстена на едноименното му предаване във финансираната от КТБ TV7 и продуциран от продуциращата външни продукции “Ноу фрейм медия” на Виолета Сечкова, в която управляващ е Емил Кошлуков – бивш кадър на предаването “Ку-ку”. В студентското шоу той е колега със Слави Трифонов, Радомир Чолаков, Любен Дилов-син, Петър Курумбашев, Росен Петров, Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев. Отношенията на бившите “кукувци” през годините се развалят и стигат дотам, че групата на Трифонов в парламента иска Кошлуков да бъде махнат от директорския си пост в БНТ.

Банкерът, останал без банка – Цветан Василев, започва да разказва какво се е случвало в КТБ, след като тя му е отнета и започва да губи активите си. Едно от твърденията му е за схема с участието на културиста и приятел на премиера, който бил получил евросредства за телевизионните си студиа с подкрепата на Пеевски и Бареков, заложил ги пред КТБ, а след като банката била затворена, ги ползвал безвъзмездно с позволението на квесторите. Същият човек по думите на Василев овладял и стъкларския завод “Рубин”, чиито активи източил. Цветан Василев алармира и за натиск при спонсорирането на “Левски”контрол върху министри на Борисов, незаконно превземане на мобилен оператор от “българо-руска група по интереси”, рекет да подарява активи на посочени фирми.

За посредничество на културиста в отношенията й с Борисов говори и бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева в подслушаните си разговори със съдия Ченалова.

Няма никаква информация тези сюжети някога да са разследвани нито от полицията, нито от прокуратурата. През годините прокурорът по делото КТБ, който сега е главен прокурор – Иван Гешев, неведнъж е отбивал въпросите защо не се разследва тази връзка с думите “По делото ги няма и Путин и Обама”.

От публикувани от квесторите списъци се разбира, че Сталийски и неговата партньорка Виолета Сечкова са сред най-големите депозанти, цедирали своите влогове в КТБ – те общо са държали на преференциални лихви в банката около 46 млн. лева.

Предизвикан от тежките обвинения на Цветан Василев, Сталийски дава интервю, в което отрича всичко и заявява, че двамата били приятели и никога не го е рекетирал. Дори твърди, че банкерът го скарал с Бойко Борисов чрез аферата с бюлетините в Костинброд. Василев обаче продължава да твърди, че културистът е “ковчежникът” на Борисов, докато КТБ още е съществувала.

По темата се включи и Гриша Ганчев, който си спомни за прелюбопитен разговор на Цветан Василев и Бойко Борисов, в който централна тема са Пеевски и Сталийски. “Борисов каза на Василев: Единият ме бутна от власт заедно с тебе, а другия не съм го виждал от 6 месеца”, разказа Ганчев.

Като косвено доказателство за неразбирателството на Борисов и Сталийски идва новината, че спор за апетитен терен в столицата до гара “Пионер” е спечелен от компанията “Артекс” (станала известна с продажбите на луксозни имоти на занижени цени на хора от управлението на ГЕРБ) за сметка на дружество, свързвано с бившия премиерски приятел.

Сечкова и сюжетът “Мата Хари”

Преди края на мандата на третото правителство на Борисов партньорката на Сталийски Сечкова е назначена от правителството за почетен консул на Южна Корея. Тя е мениджър на “Синопойнт” ЕООД, които са официален ритейлър на корейската компания “Самсунг”, а почетното консулство й осигурява привилегии.

Сечкова открива магазин на "Самсунг" в София, март 2022 г.
Сечкова открива магазин на “Самсунг” в София, март 2022 г.

Покрай дипломатическата й кариера става известно, че е завършила Пернишкия университет, който беше открит при управлението на Борисов – обявен за първи доктор хонорис кауза, и закрит след кратко и странно съществуване. Собственик на т.нар. Пернишка политехника (с още по-странна абревиатура) беше офшорка от Вирджинските острови с таен собственик, на която българският парламент и първото правителство на Борисов с радост дадоха рамо, а самият премиер дори обеща метро дотам.

Буквално ден след като Сечкова става почетен консул, името й се завърта в друг сюжет – коя е мистериозната жена, наречена от Борисов “Мата Хари”, която го е снимала в спалнята му в едно от най-охраняваните места в държавата – резиденция “Бояна”. Тогава Сечкова се разпозна във фейсбук пост на лидера на “Да! България” Христо Иванов и написа възмутено отворено писмо до съпругата му.

Прокуратурата не установи коя е мистериозната дама, снимаща пачки с евробанкноти за милиони и златни кюлчета в спалнята, както и дали тя е само една, и тези деяния останаха неразкрити.

Източник : ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели