ДКК е на път да загуби 25 млн. лв.

Време за прочитане:1 Минути, 50 Секунди

Държавният бюджет в лицето на Държавната консолидационна компания (ДКК) е на път да загуби най-малко 25 млн. лв., платени по договор за цесия през 2018 г., когато изпълнителен директор беше Ясен Спасов. Тогава холдингът беше в офанзива да придобие военния завод “Дунарит” и наред с неговите дългове купи и 75 млн. лв. на бившия му собственик – свързаната с КТБ “Кемира”.

“ДКК е страна по търговски спор, по силата на който претендираме за плащане на една немалка сума в размер на приблизително 75 млн. лева. За тази сума дружеството е платило близо 25 млн. лева, за да се води кредитор по съществуващия търговски спор. Търговската логика е била следната – купуваме нещо за 25 млн. лева с идеята, че ще получим 75 млн. при доброволно изпълнение на договора, което е прекрасен бизнес план, това са 200% печалба в полза на държавата. До момента, в който длъжниците не плащат, след което се завежда иск към длъжника през миналата година, като така се защитава интересът на дружеството по възможно най-подходящия натиск”, обясни хронологията на събитията новият изпълнителен директор Венцислав Димитров.

Длъжникът вече отдавна не контролира практически единствения си актив и впоследствие беше обявен в несъстоятелност. Шансът ДКК да си възстанови поне част от сумата сега намалява още повече, тъй като се оказва, че оригинални документи по договора са изчезнали. Това стана ясно на пресконференция, организирана от новото ръководство на ДКК, което беше назначено миналия месец.

Настоящият шеф на ДКК обвини за създалия се казус предшественика си, назначен от Корнелия Нинова. “За нас буди притеснение факта, че нашият предшественик Смиляна Нитова не е уведомила нито разследващите органи, нито принципала (Министерството на икономиката). Давате си сметка, че липсата на най-важните документи обрича изхода на този съдебен процес.”

В никакъв случай въпросните разкрития не крият политически мотиви, подчерта Димитров. “Единствената цел на днешната пресконференция е да уведомим обществото, че има такъв проблем, за който държавата не е била уведомена навреме. ДАНС са уведомени за случая, наясно са, че при едно неблагоприятно развитие щетата за дружеството ще е 50 млн. Не искам да се смята, че се прави някакъв предизборен пиар или агитация. Това са само и единствено факти и обстоятелства”.

След брифинга от ДКК разпространиха и документ за доказателство:

Източник: ДКК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
12
Сподели