Джорджия Мелони е готова да стане министър-председател

Време за прочитане:2 Минути, 4 Секунди

Италианската лидерка Джорджа Мелони уведоми президента Серджо Матарела, че е готова да стане министър-председател и може бързо да състави ново правителство въпреки вълненията в нейната дясна коалиция, предаде Ройтерс.

Мелони оглавява националистическата партия “Италиански братя”. Тя се срещна с президента заедно с основните си съюзници – водача на крайнодясна партия “Лига” Матео Салвини и основателя на консервативната партия “Форца Италия” Силвио Берлускони.

“Готови сме да съставим правителство възможно най-скоро, което може компетентно и съзнателно да се справи с нашите днешни предизвикателства и извънредни ситуации“, заяви Мелони пред медиите след необичайно кратката среща, продължила само 15 минути. Очаква се Матарела да я повика обратно в кабинета си по-късно през деня, за да я покани официално да стане министър-председател. Новият кабинет вероятно ще положи клетва през уикенда.

Консервативният блок спечели внушително парламентарно мнозинство на общите избори на 25 септември, като партията на Мелони получи най-много гласове, поставяйки я в позиция да стане първата жена на премиерския пост в Италия.

Новото правителство ще бъде изправено пред множество сериозни предизвикателства, включително задаваща се рецесия в третата по големина икономика в еврозоната, нарастване на енергийните сметки и войната в Украйна. Задачата да се сглоби нов екип се оказа много по-трудна от очакваното, което доведе до сравнения с политическите сътресения във Великобритания, а Берлускони многократно подронваше авторитета на Мелони след изборите.

В бележка, която остави на публично място в парламента миналата седмица, 86-годишният Берлускони написа, че намира Мелони за “диктаторски настроена… доминираща… арогантна…”.

Бившият премиер и политически ветеран предизвика нова буря тази седмица, когато каза на своите депутати, че обвинява Украйна за войната с Русия и разкри, че е разменил подаръци и “мили писма” с руския президент Владимир Путин.

Впоследствие Мелони излезе с изявление, че нейното правителство ще бъде твърдо пронатовско и проевропейско. “Всеки, който не е съгласен с този крайъгълен камък, не може да бъде част от правителството”, подчерта тя.

Очаква се дясната ръка на Берлускони във “Форца Италия” Антонио Таяни да стане следващият външен министър. Той отпътува за Брюксел в четвъртък за разговори със съюзниците от ЕС и ги увери, че партията му осъжда “недопустимото” нахлуване на Русия в Украйна.

Жизненоважният пост в министерството на икономиката се очаква да бъде зает от Джанкарло Джорджети, заместник-ръководител на партия “Лига” и министър на промишлеността в досегашното правителство, оглавявано от бившия шеф на централната банка Марио Драги.

Мелони ще произнесе първата си реч пред парламента следващата седмица и трябва да спечели гласове на доверие и в двете камари, преди официално да поеме пълните правомощия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
19
Сподели