Дейвид Петреъс: САЩ ще унищожат Русия, ако Путин използва ядрено оръжие

Време за прочитане:1 Минути, 52 Секунди

САЩ и техните съюзници ще унищожат руските войски и военно оборудване в Украйна, както и ще потопят черноморския им флот, ако руският президент Владимир Путин използва ядрено оръжие в страната, предупреди в неделя бившият директор на ЦРУ и четиризвезден генерал в оставка Дейвид Петреъс.

Темата породи дебат, особено след твърденията на предшественика му Дмитрий Медведев, че Западът няма да направи нищо дори при руски ядрен удар. САЩ заплашиха Русия с “катастрофални последици”.

Петреъс заяви, че не е разговарял със съветника по националната сигурност Джейк Съливан за вероятния отговор на САЩ при ядрена ескалация от страна на Русия, за който според представители на администрацията Москва е била многократно информирана.

Бившият директор на ЦРУ заяви пред ABC News: “Само, за да ви дам хипотетичен отговор, ние бихме отговорили, като поведем нато – колективно – усилие, което ще унищожи всяка руска конвенционална сила, която можем да видим и идентифицираме на бойното поле в Украйна, а също и в Крим, и всеки кораб в Черно море.”

Предупреждението идва дни след като Путин изрази мнение, което мнозина тълкуват като заплаха за по-голяма война между Русия и Запада.

Запитан дали използването на ядрени оръжия от страна на Русия в Украйна би въвлякло Америка и НАТО във война, Петреъс заяви, че това не би било ситуация, задействаща член 5 на Алианса, който призовава за колективна отбрана. Това е така, защото Украйна не е част от НАТО – въпреки това “отговорът на САЩ и НАТО” би бил в реда на нещата, каза Петреъс.

Макар атака срещу Украйна да не може да задейства чл. 5 от Северноатлантическия договор (според който атака срещу една държава от алианса е атака и срещу другите), тъй като Киев не е в НАТО, но ответ на алианса би бил логична стъпка в подобна ситуация.

По думите му вероятността радиацията да обхване страните от НАТО под чадъра на член 5 може би може да се тълкува като нападение срещу член на НАТО; това също е възможен сценарий за намеса. Едновременно с това Петреъс призова за въздържание от ядрена ескалация в момент.

Независимо от това, с нарастващия натиск върху Путин след украинските завоевания в източната част на страната съгласно декларацията за анексиране от миналата седмица и засилващата се съпротива срещу усилията за мобилизация в Русия, Петреъс заяви, че московският лидер е отчаян.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели