Дарение от 20 млрд. долара изключва Гейтс от класацията на най-богатите

Време за прочитане:1 Минути, 49 Секунди

В момента Гейтс е четвъртият най-богат човек в света, според класацията на Forbes.

Бил Гейтс съобщи, че планира да дари 20 млрд. долара, което е значителна част от цялото му богатство. Парите ще отидат в сметките на на фондацията, която основа с бившата си съпруга Мелинда. С този акт милиардерът абсолютно осъзнато ще излезе от класацията „Топ 10 на най-богатите хора в света“.

По думи на основателят на Microsoft, организацията планира да увеличи годишните си дарения от близо 6 млрд. долара на 9 млрд. долара до 2026 г. и че той ще прехвърли допълнителни 20 милиарда долара от собствените си пари на фондацията този месец, за да направи това увеличение възможно.

В момента Гейтс е четвъртият най-богат човек в света с приблизително нетно състояние от 129 млрд. долара, според Forbes.

Той се смята и за най-големият частен собственик на земеделска земя в САЩ, притежавайки над 260 000 акра в десетки щати, съобщава Fox Business.

В публикациите си в социалните медии Гейтс поздрави третия най-богат човек в света, главния изпълнителен директор на Berkshire Hathaway Уорън Бъфет, за собствения му принос към фондацията на Гейтс.

„Въпреки че фондацията носи нашите имена, основно половината ни ресурси идват от Уорън Бъфет“, написа Гейтс в Twitter. “Неговата невероятна щедрост е огромна причина, поради която фондацията успя да бъде толкова амбициозна през годините. Никога не мога да изразя по адекватен начин колко много ценя неговото приятелство и напътствия.”

Бил Гейтс, Мелинда Гейтс и Уорън Бъфет основаха Giving Pledge през 2010 г., като поискаха от най-богатите в света да се ангажират да дарят повече от половината от състоянието си за усилия за справяне с най-големите предизвикателства в света.

Бил и Мелинда стартираха своята фондация през 2000 г., а Гейтс съобщи, че е „много горд от ролята на фондацията в подпомагането на решаването на големи проблеми като предотвратяване на пандемии, намаляване на смъртните случаи в детска възраст, изкореняване на болести, подобряване на хранителната сигурност и адаптиране към климата, постигане на равенство между половете и подобряване на образователни резултати“.

„Имам задължение да върна ресурсите си на обществото по начини, които имат най-голямо въздействие за намаляване на страданието и подобряване на живота“, написа той в Twitter.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели