Г-7 осъди отвличането от Русия на ръководители и служители на украинската ядрена централа

Време за прочитане:55 Секунди

Групата на седемте индустриализирани държави (Г-7) осъди Русия за отвличането на ръководството на Запорожката атомна електроцентрала и призова за незабавно връщане на пълния контрол върху централата на Украйна, предаде Ройтерс.

“Осъждаме многократното отвличане от страна на Русия на ръководители и служители на украинската АЕЦ “Запорожие”, се казва в изявление на страните от Г-7.

“Призоваваме Русия незабавно да върне пълния контрол върху електроцентралата на законния ѝ суверенен собственик – Украйна”, се казва в него.

Говорейки пред AFP в сряда, главният изпълнителен директор на Енергоатом Петро Котин каза, че около 50 работници в Запорожката АЕЦ в Южна Украйна все още са държани в плен от руснаците. Той добави, че повече от 150 работници са били заловени, откакто руснаците окупираха съоръжението през март, някои от тях са освободени, а съдбата на някои остава неизвестна.

Руските сили контролират атомната електроцентрала, най-голямата в Европа, от първите дни на инвазията си в Украйна, започнала през февруари.

Във и около електроцентралата са разположени руски войници, но там са останали и украински работници, които се грижат за ежедневната й поддръжка, но не вземат решения за работата на съоръжението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
13
Сподели