Гърция подготвя мерки за справяне с енергийната криза и инфлацията

Време за прочитане:1 Минути, 30 Секунди

Очаква се днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис да обяви допълнително финансиране за смекчаване на въздействието на енергийната криза и растящата инфлация върху домакинствата в нацията, каза правителствен източник, предаде Ройтерс.

Скока на цените на природния газ след руската инвазията в Украйна предизвика голяма енергийна криза в цяла Европа, което накара някои правителства да прокарат пакети за няколко милиарда евро, за да защитят домовете и комуналните услуги от нарастващите разходи.

Гърция вече е похарчила около 8 милиарда евро за субсидиране на сметки за електроенергия от миналата година.

Мицотакис, консерватор, който е изправен пред парламентарни избори през 2023 г., ще обещае да поддържа подкрепата поне до края на годината по време на годишната си реч за икономическата политика от северния град Солун, каза източникът, пожелал анонимност.

На извънредна среща в петък енергийните министри на ЕС възложиха на Брюксел да изготви предложения в рамките на няколко дни за ограничаване на приходите на производителите на енергия, различна от газ, и за подпомагане на енергийните фирми да останат на повърхността, тъй като се стремят да защитят гражданите от високите цени.

Гърция, която е най-задлъжнялата страна в еврозоната, излезе от третия си международен спасителен план през 2018 г. след десетилетна финансова криза и оттогава разчита единствено на пазарите, за да покрие нуждите си от заеми.

Миналия месец страната излезе от така нареченото засилено наблюдение на своите кредитори, което означава по-голяма свобода при провеждането на икономическата политика, а до края на годината се очаква страната да изплати предсрочно 2,7 милиарда евро заеми.

Подпомогнато от силния растеж благодарение на по-добри от очакваните приходи от туризъм през тази година, правителството реши да използва всички допълнителни фискални възможности за финансиране на субсидии за сметки за електроенергия.

Очаква се Мицотакис също така да обяви шестстепенен план за подпомагане на младите хора да наемат или купят къща.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
4
Сподели