Гърция бори енергийната криза с 6 млрд. евро

Време за прочитане:1 Минути, 39 Секунди

Разходите за правителствени интервенции за справяне с енергийната криза ще достигнат 6 млрд. евро до края на 2022 г., заяви министърът на финансите Христос Стайкурас.

Разходите все още са относително малки в сравнение с милиардите, които правителството изля за справяне с последиците от пандемията от COVID-19, но заедно, те възлизат на 50 млрд. евро, каза Стайкурас в интервю за държавното радио.

Както Стайкурас, така и неговият заместник-министър на финансите Теодорос Скайлакакис, отбелязаха в отделни интервюта, че развитието на цените на природния газ и електроенергията са най-големите им притеснения.

При постоянно покачване на цените, разходите за държавна подкрепа на домакинствата и предприятията продължават да нарастват и добавят значителен елемент на несигурност и риск при разработването на икономическата политика на правителството.

Цените на природния газ в момента са 230 евро за мегаватчас (Mwh), докато преди година те варираха между 45 и 50 евро за Mwh; цените на газа надхвърлиха всички прогнози на правителството.

Това, което засега спасява бюджета от разпадане, е по-високият от очакваното брутен вътрешен продукт, отчасти стимулиран от рекордния брой пристигащи туристи и разходи, както и от инфлацията. Тези фактори доведоха до по-високи от очакваните приходи. Но служителите предупреждават и се опасяват, че тези фактори не могат да компенсират експлозивното нарастване на нуждите от субсидии за дълго време; според тях има граница.

Ако сегашното равнище на цените на газа се запази до края на годината, разходите ще нараснат до 2 млрд. евро, което ще се отрази драстично на възможностите на правителството за нови помощи, тъй като то е поело и ангажимент да поддържа първичния бюджетен дефицит на ниво от 1 % от БВП.

Единствената политика на подкрепа, която със сигурност ще продължи, е субсидирането на сметките за електроенергия на домакинствата и малките и средните предприятия, заяви Скайлакакис пред частната телевизия Skai. Той добави, че не е оракул и не може да предположи как ще се развият цените на природния газ, което това не позволява на правителството да прави солидни прогнози за икономическите показатели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели