Графити с надпис „Вагнер“ се появиха в Косовска Митровица и Звечан

Време за прочитане:1 Минути, 8 Секунди

Графити с името на частната руска паравоенна група „Вагнер“ се появиха в Косовска Митровица и Звечан, които са населени предимно с косовски сърби, предаде КосоваПрес, като се позова на съобщения на полицията в северната част на Косово.

Косовската полиция уточни, че започва разследване срещу неизвестни до момента лица, като определи случаите с графитите като „подклаждане на омразата и междуетническото разделение“. Към момента не е ясно кои са авторите на надписите.

Агенция КосоваПрес припомня, че по време на барикадите, издигнати от косовските сърби в Северно Косово през декември 2022 г., е имало и членове на групата „Вагнер“, които допълнително утежняват ситуацията и създават безредици.

Руската военна компания „Вагнер Груп“ е собственост на руския олигарх Евгений Пригожин, за когото се съобщава, че развива дейност в десетки страни, най-вече в Африка, като си сътрудничи с правителствата за проруска пропаганда и за други военни и политически проекти, отбелязва Косовското радио и телевизия.

Миналата седмица в Белград се появиха графити с логото на групата, като същевременно се появиха и информации за реклами на „Вагнер“ в сръбската редакция на руския портал „RT“ („Russia Today“) за набиране бойци за Украйна.

По-късно сръбският президент Александър Вучич заяви, че Русия трябва да спре да се опитва да набира сърби да воюват в руската наемническа групировка „Вагнер“ в Украйна. Сръбското законодателство забранява на сръбските граждани да участват в конфликти в чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели