“Готвачът на Путин” вербува осъдени и от затвора на Навални

Време за прочитане:2 Минути, 37 Секунди

Хвърленият в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални съобщи, че шефът на руската частна военна компания (ЧВК) “Вагнер” Евгений Пригожин е посетил затвора му, за да вербува осъдени за войната в Украйна, съобщава “Ройтерс”.

Навални, който е държан в наказателната колония с максимална сигурност IK-6 в Мелехово, на около 250 км източно от Москва, заяви, че неуточнен “очевидец” му е разказал за посещението на Пригожин при себе си.

По негови думи шефът на “Вагнер” е предложил на осъдените помилване, ако прекарат шест месеца с частната армия. Между 80 и 90 от лишените от свобода са приели предложението му, след като са им били дадени пет минути да го обмислят. Той не уточни кога е било предполагаемото посещение.

От своя страна Пригожин отказа да потвърди дали такова посещение се е състояло, но отбеляза, че не вижда нищо лошо в това да се предложи на затворниците “втори шанс” в живота.

“Никой не може да лиши човек от правото да защитава родината си, майка си и семейството си с всички налични средства”, подчерта той.

По време на съветската епоха самият Пригожин е излежал девет години затвор за престъпления, включително кражби и измами.

Според Навални около 80-90 затворници са изявили желание да се запишат в ЧВК “Вагнер” след първото посещение на Пригожин.

В края на август The Insider съобщи , че Пригожин е участвал лично в набирането на затворници в наказателни колонии в Русия. Според затворниците Пригожин не крие факта, че лично Владимир Путин е санкционирал набирането на престъпници за войната и добавя, че той „представлява организирана престъпна група, помагаща на руската армия“. Основателят на Wagner Group обеща изплащане на новобранците от 100 до 230 хиляди рубли (1400 до 3200 долара) на месец, като се дава предимство на осъдените за убийство. На 14 септември каналът Telegram VChK-OGPU публикува видео, на което се вижда как Пригожин изнася реч за вербовка пред група осъдени в наказателна колония № 6.

През септември бяха публикувани снимки на които се вижда как той предлага подобна сделка на осъдени в затвор в град Йошкар Ола, на 760 км източно на Москва.

Групата “Вагнер”, основана от Пригожин през 2014 г., заема все по-ключова роля по време на войната в Украйна, включително по време на ожесточените сражения за малкия град Бахмут.

Навални е най-отявленият критик на президента Владимир Путин и яростен противник на войната в Украйна.

В момента той излежава присъди от общо 11,5 г. затвор по няколко обвинения, включително за измама и неуважение към съда. Опозиционерът и западните правителства твърдят, че обвиненията срещу него са политически мотивирани.

В Туитър той заяви, че набирането на осъдени да се бият в Украйна показва разложението на руската държава.

“Основите на закона се унищожават в Русия в името на бъдещо поражение в една позорна война”, гласи неговия пост в социалната мрежа, публикуван чрез неговите адвокати и сподвижници.

На свой ред Пригожин изтъкна, че много от поддръжниците на Навални са получили разрешение от държавата да избягат в чужбина.

“Те трябваше да бъдат събрани, сформирани в един наказателен батальон и да ми бъдат предадени”, настоя той. “И не се съмнявайте, всички те щяха да умрат като герои”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
6
Сподели