Горещините в Европа: Разтопени писти и затворени училища

Време за прочитане:2 Минути, 30 Секунди

Летищните писти в Обединеното кралство частично се разтопиха, докато страната се бори с безпрецедентна гореща вълна, при която температурите се покачиха над 38°C в понеделник (38,1°C в Съфолк).

Днес се очаква те да надхвърлят 40 градуса: стойност, която никога не е била достигана в района. Метеорологичната служба издаде първото в историята си “червено” предупреждение за екстремни горещини и съществуващ “риск за живота”.

Вчера следобед лондонското летище Лутън беше временно затворено за полети поради дефект на пистата, причинен от рекордните за годината температури.

Полетите на EasyJet и Ryanair към Лутън бяха пренасочени към летище Станстед.

Полетите бяха спрени и на летище Бриз Нортън в Оксфордшир поради проблеми на пистата, предизвикани от температурата.

Във Великобритания бяха затворени училища, които ще отворят след като горещата вълна отмине.

Няколко железопътни компании призоваха населението да не пътува, тъй като британската железопътна мрежа не е проектирана за такива горещини.

Домовете за социални грижи също бяха призовани да предприемат мерки за защита на възрастните обитатели, които са особено изложени на риск от високите температури.

Британският температурен рекорд е +38,7 °C, регистриран в Кеймбридж през 2019 г.

Цяла Западна Европа е обхваната от горещата вълна и тя причини горски пожари.

Нидерландия преживя вчера най-горещия си ден от началото на годината. В югозападния град Вестдорпе термометрите показаха 35,4 градуса. Днес температурата може да достигне 39 градуса в южната и централната част на страната. Историческият рекорд в Нидерландия е 40,7 градуса, измерени на 25 юли 2019 г.

Съседна Белгия също е възможно да отчете температури до 40 градуса.

Във Франция, където вчера на много места бяха подобрени температурни рекорди, се очаква чувствително понижаване на температурите по атлантическото крайбрежие. Горещият фронт ще се премести на изток. Вчера бяха подобрени температурните рекорди в няколко града – Брест, на северозапад (39,3 градуса), Нант, на запад (42 градуса), и Бискарос, на югозапад (42,6 градуса).

Най-високата стойност, измервана някога във Франция, е 46 градуса. Рекордът е поставен на 28 юни 2019 г. в южния град Верарг.

Горските пожари, бушуващи в района на югозападния френски град Бордо, са изпепели досега 17 хиляди хектара площи.

16 хиляди души бяха евакуирани от домовете си вчера при температури, надхвърлящи 40 градуса. Така общият брой на евакуираните достигна 32 хиляди за шест дни.

Испания от повече от една седмица е в плен на задушаваща гореща вълна, в резултат на която пламнаха горски пожари, изпепелили десетки хиляди хектара площи. Страната, където от 10 юли температурите през деня надхвърлят 40 градуса, би трябвало според прогнозите да си вземе за кратко почивка от жегите в началото на тази седмица.

В съседна Португалия, която дочака така желаното захлаждане, около 800 пожарникари продължаваха вчера борбата с пламъците на четири места в северната и централната част на страната. Равносметката за 10 дни пожари според Гражданска защита е четирима загинали, петима тежко пострадали и 960 евакуирани.

Около половината от територията на Европейския съюз в момента е изложена на риск от суша заради продължителната липса на валежи, заяви Европейската комисия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели